tytuł wykonawczy na współmałżonka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 sie 2014, 8:21

zwrócono mi tytuły wykonawcze z urzędu skarbowego postanowieniem w sprawie umorzenia postępowania, jako powód podano art. 27c ust. z dnia 17-06-1966, czyli wszczęcie i prowadzenie egzekucji do majątku wspólnego zobowiązanego i jego małżonka wymaga wystawienia przez wierzyciela TW na oboje małżonków, czyli to samo co w paragrafie 2 naszego rozporządzenia z dnia 20-05-2014. dodatkowo obciążyli nas b. wysokimi kosztami. (
małżonkiem dłużnika jest nasza wierzycielka, jakim więc prawem mielibyśmy wystawić TW również na nią? chcę złożyć zażalenie do izby skarbowej, ma ktoś jakiś pomysł jak uzasadnić?
borewicz

Napisano: 25 sie 2014, 8:31

radzę składać zażalenie tylko na koszty
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2014, 8:44

hmm, ale nie rozumiem dlaczego chcą TW również na współmałżonka? czy nie powinni złożyć wniosku o rozszerzenie tytułu? z takiej praktyki to doszłoby do sytuacji że wierzycielka sama spłaca swój fundusz skoro mają wspólny majątek, a przecież my nie mamy prawa wystawić tytułu również na nią?.
a jak zażalenie na koszty to jak to ma wyglądać,może ktoś się podzieli doświadczeniem?
borewicz

Napisano: 25 sie 2014, 10:39

nikt się nie wypowie?
borewicz

Napisano: 25 sie 2014, 11:49

bardzo proszę o sugestie
borewicz

Napisano: 25 sie 2014, 12:14

Dłużnik za zobowiązania z tyt. zwrotu FA odpowiada całym majątkiem osobistym i jeżeli pozostaje w związku małżeńskim to odpowiedzialność obejmuje również majątek wspólny.

Jeżeli dłużnik nie posiada majątku osobistego a "ma" np. samochód zaliczany do majątku wspólnego to komornik chcąc zająć ten samochód musi posiadać TW upoważniający go do prowadzenia egzekucji z majątku wspólnego czyli 27c.
BDMB

Napisano: 25 sie 2014, 13:04

no ok, rozumiem, ale przecież nie mam podstaw do wystawienia tytułu na jego żonę, czy czegoś nie rozumiem....? więc sytuacja jest patowa, oni nie mogą prowadzić dalej egzekucji a ja nie mogę wystawić tytułu na ich oboje.
tylko urząd skarbowy się cieszy bo będzie 1500 zł do przodu.
czy ktoś już pisał zażalenie na postanowienie o obciążeniu kosztami, oni w końcu to nic nie wyegzekwowali dla nas to czemu mamy płacić takie kwoty????
borewicz

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x