tytuły wykonawcze dla rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 paź 2015, 13:06

czy wystawiał ktoś tytuły dla rodziców biologicznych? jakie koszty pobrał komornik? czy to prawda,że komornik pobiera 6% od kwoty egzekowowanej nawet jeśli nic nie uda mu się ściągnąć? jeśli rodzic ma zadłużenie np na 100 tysięcy to pcpr zapłaci 6 tysięcy kosztów egzekucyjnych czy opłaty komorniczej?
mex

Napisano: 18 paź 2015, 18:50

A jakie to ma znaczenie ile trzeba będzie zapłacić do urzędu skarbowego? musisz wystawić tytuł wykonawczy i wysłać do us.
pcpr59

Napisano: 21 paź 2015, 15:18

ma ogromne znaczenie, bo jeśli komornik pobiera potem opłatę od wierzyciela czyli od starosty to nie mogę dać tych tytułów, ponieważ brak jest funduszy na to w starostwie. niby trzeba robić, ale nie mogę, mam zakaz
mex

Napisano: 24 lis 2015, 13:39

Zajmuje się egzekucją rodziców biologicznych już 5 rok. Tak to niestety działa, że komornik skarbowy pobiera swoją prowizję, którą obciążani jesteśmy my (zwiększa nam koszty). Inaczej jest przy zbiegu egzekucji, gdy egzekucję prowadzi komornik sądowy - on nie pobiera nic. Jak mi kiedyś wytłumaczyła pani w skarbówce: "jak sobie sami nie umiecie wyegzekwować kasy od rodzica, to musicie nam za to zapłacić". Nie są to jednak aż takie kwoty. Jak egzekucja przebiega skutecznie to mają swój stały procent i o tyle mniej przekazują nam (przykładowo wyciągnie od rodzica 100, a nam przekazuje 95). Jeśli natomiast po podjętych próbach przyślą postanowienie, że egzekucja jest bezskuteczna to obciążają nas kosztami postępowania - z tego co pamiętam największe koszty były w okolicach 400 zł. (wszystko zależy co podejmą za czynności, bo kiedyś wpłacałam im 4 zł). A tak w ogóle to nie ma tłumaczenia że powiat nie ma kasy na takie koszty, bo dochodzić należności musisz! Zwłaszcza takich dużych!!!
pcpr_22

Napisano: 24 lis 2015, 13:51

Nie płacimy kosztów umorzenia przez US. Na podstawie art. 64e § 2 pkt 1 i 2 oraz § 3 ustawy z dn. 17 czerwca 1966 r.
o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2002 r. Nr 110 poz. 968, z późn. zm.) wnosimy o umorzenie kosztów egzekucyjnych. Od lat prośba jest pozytywnie rozpatrywana przez różne US.
Gość

Napisano: 25 lis 2015, 13:04

My wnioskowaliśmy nie raz do różnych urzędów o odstąpienie lub umorzenie tych opłat i za każdym razem nam odmawiali. Widocznie w naszych rejonach nie są tak łaskawi. Ale dzięki, składałam teraz tytułu do Warszawy gdzie egzekucja na bank będzie bezskuteczna, więc na pewno spróbujemy.
pcpr_22

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x