Mam pytanie czy macie sytuację, że wychowanek pieczy zastępczej jest w MOW i osiąga pełnoletność a rodzina zastępcza i wychowanek chce nadal pozostać w pieczy zastępczej. Wątpliwość moją wzbudza zapis art. 37 ust. 2 , w którym zapis brzmi " osoba, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, może przebywać w dotychczasowej rodzinie zastępczej...." bo MOW to nie piecza... Czy ktoś miał taki przypadek i co wtedy robiliście...
Jeśli był w pieczy i równocześnie w MOW to to jest wychowanek pieczy. Jeżeli zaś sąd uchylił postanowienie na pieczę i umieścił go w MOW to to jest wychowanek MOW.
A jak był w tym MOW to rodzina zastępcza otrzymywała świadczenie - 20% lub 100% - w zależności od tego czy opłacała jego pobyt czy też nie (art. 87 ust. 2)?
No tak,jeśli chodzi o usamodzielnienie to rozumiem że tutaj jest kwestia wyjścia z MOW czy rodziny ale moje pytanie jest inne, bo pytam o sytuację kiedy wychowanek jest w MOW i rodzina dostaje świadczenia ale jak osiągnie pełnoletność to zostaje dalej w MOW żeby skończyć tam szkołe.... czy wtedy wychowanek może być dalej w rodzinie zastępczej na art. 37 jeśli i rodzina i wychowanek wyraża taką chęć