wychowanek osiąga 18 w MOW a pobyt w rodzinie zastępczej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 paź 2015, 11:52

Mam pytanie czy macie sytuację, że wychowanek pieczy zastępczej jest w MOW i osiąga pełnoletność a rodzina zastępcza i wychowanek chce nadal pozostać w pieczy zastępczej. Wątpliwość moją wzbudza zapis art. 37 ust. 2 , w którym zapis brzmi " osoba, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, może przebywać w dotychczasowej rodzinie zastępczej...." bo MOW to nie piecza... Czy ktoś miał taki przypadek i co wtedy robiliście...
lilo

Napisano: 19 paź 2015, 11:35

Już był przerabiany ten temat.

Jeśli był w pieczy i równocześnie w MOW to to jest wychowanek pieczy. Jeżeli zaś sąd uchylił postanowienie na pieczę i umieścił go w MOW to to jest wychowanek MOW.

A jak był w tym MOW to rodzina zastępcza otrzymywała świadczenie - 20% lub 100% - w zależności od tego czy opłacała jego pobyt czy też nie (art. 87 ust. 2)?
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2015, 14:38

No tak,jeśli chodzi o usamodzielnienie to rozumiem że tutaj jest kwestia wyjścia z MOW czy rodziny ale moje pytanie jest inne, bo pytam o sytuację kiedy wychowanek jest w MOW i rodzina dostaje świadczenia ale jak osiągnie pełnoletność to zostaje dalej w MOW żeby skończyć tam szkołe.... czy wtedy wychowanek może być dalej w rodzinie zastępczej na art. 37 jeśli i rodzina i wychowanek wyraża taką chęć
lilo

Napisano: 20 paź 2015, 12:55

Moim zdaniem może - jeśli tylko rodzina zastępcza wyrazi taka wolę.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x