tytuły wykonawcze Elmer - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 wrz 2015, 9:52

Komornik Skarbowy powiedział,że nie będzie przyjmował zaległych tytułów ,ponieważ Dyrektor Naczelnej Izby Skarbowej porozsyłał pisma,iż należy umarzać postępowania tych co już wpłynęły do nich, a nie przyjmować zaległych :o
nata6812

Napisano: 18 wrz 2015, 12:19

no przeciez to było oczywiste, nie ma w ustawie przepisów przejsciowych dot. tytułów w ktorych pisze się ze niedkończone sprawy prowadzi sie po staremu, uchylil tyt. i koniec wiec juz nikt ci tytułu nie przyjmie
ja3

Napisano: 18 wrz 2015, 12:24

Jest przepis przejściowy do spraw wszczętych.
Art. 8. 1. Administracyjne postępowania egzekucyjne, w zakresie należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego i odsetek, wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, podlegają umorzeniu, z zastrzeżeniem ust. 2.
Do niewszczętych, będzie zwrot TW.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 12:49

nie zrozumieliśmy się, wg. mnie powołany wyżej przepis przejsciowy ma zastosowanie jeżeli postepowanie już jest czyli wysłano TW do US i wtedy fakt, bedzie to umorzone z zastrzeniem ust. 2, ale jak jeszcze nie było żadnego postępowania bo np. nie miałam adresu Pana a teraz juz mam to przeciez nie rozpoczne dziś postepowania egzekucyjnego i nie wystawie mu upomnienia i tytułu za okres np. 2013/2014 bo to jest dla mnie oczywiste ze takiego zaległego tytułu mi US nie przyjmie i w tym zakresie nie ma przepisów przejsciowych, czyli ze brak tyt. stosujemy np. od okresu 2014/2015.

Wiec mnie chodziło o brak przepisów przejściowych gdzie jeszcze nie rozpoczęto postepowania egzekucyjnego, nie wyłasno upomnienia i TW za stare okresy i wydaje mi sie ze o tą sprawę pytała nata6812.
ja3

Napisano: 18 wrz 2015, 12:56

Art. 29 § 2 uopewa: Jeżeli obowiązek, którego dotyczy tytuł wykonawczy, nie podlega egzekucji administracyjnej lub tytuł wykonawczy nie spełnia wymogów określonych w art. 27 § 1 i 2, organ egzekucyjny nie przystępuje do egzekucji. Na postanowienie organu egzekucyjnego o nieprzystąpieniu do egzekucji wierzycielowi, niebędącemu jednocześnie organem egzekucyjnym, przysługuje zażalenie.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 13:23

to potwierdza ze nie ma sensu wystawiać tytułów" zaległych" czyli za stare okresy bo nikt ich nie przyjmie. I do spraw "zaległych" w naszej ustawie nie ma przepisów przejsciowych. Są jak zacytowałaś do spraw juz wszczętych a sprawa wszczęta to taka gdzie juz jest tytuł w.

znalazałam taki wyrok SA
"ustawodawca stwierdził, że egzekucja administracyjna może być wszczęta, jeżeli wierzyciel, po upływie terminu do wykonania przez zobowiązanego obowiązku, przesłał mu pisemne upomnienie, zawierające wezwanie do wykonania obowiązku, z zagrożeniem skierowania sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Postępowanie egzekucyjne może być wszczęte dopiero po upływie 7 dni od dnia doręczenia tego upomnienia.Nasuwa się więc wniosek, że przesłanie upomnienia ma miejsce jeszcze przed wszczęciem egzekucji administracyjnej, jego koszty nie są związane z postępowaniem egzekucyjnym, tylko z czynnościami poprzedzającymi egzekucję administracyjną."

Więc jeżeli ktoś się dziwi że nie bedą przyjmować TW w sprawach "zaległych" czyli ja rozumiem takich gdzie jeszcze nie było TW, to ja piszę ze to normalne bo nie ma przepisów przejsciowych do spraw gdzie jeszcze TW nie było i po prostu nie ma już TW. Do wszczętych spraw czyli tkaich gdzie już TW poszedł są przejsciowe przepisy, ale trudno nazwać sprawię gdzie TW juz wysłany za sprawę "zaległa".
ja3

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x