Wychodza numery - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 wrz 2015, 8:26

Dziś dostałam pieniadzę od komornika, ale wypłatę mam dopiero za 2 tygodnie, nie ma długu bo to nowa sprawa. I co mam z tym zrobić? :D
Anett07

Napisano: 18 wrz 2015, 8:34

Oddać komornikow. Brak należności do spłaty.
kotbehemot6

Napisano: 18 wrz 2015, 9:29

Nic nie oddawać - obowiązuje przecież cały czas kolejność z art. 28 ust. 1 i 2, której komornik egzekwujący alimenty ma obowiązek przestrzegać, czyli jak jest fa płacony, to kasa wyegzekwowana od dłużnika w pierwszej kolejności idzie na zwrot fa - nic tu się nie zmieniło przecież.
Ponadto, nawet nowe brzmienie art. 27 ust. 9 stanowi, że organ egzekucyjny (czyli niewątpliwie komornik sądowy) przekazuje kase organowi właściwemu wierzyciela, który wypłacał fundusz, zgodnie właśnie z kolejnością określoną odpowiednio w art. 28 ust. 1 i 2.

Dla mnie więc nić się nie dzieje i kase jak najbardziej przyjmuje od komornika, tylko już rozliczam ja zgodnie z art. 27 ust. 11 i 27 ust. 4
opsfa1

Napisano: 18 wrz 2015, 9:48

A księgowość nie chce przetrzymywać kasy.
Anett07

Napisano: 18 wrz 2015, 11:52

to sobie podziel kasę 40/60 bez odsetek skoro wpłata dluznika przed wypłata, kase odeslesz teraz a do systemu wprowadzisz po wypłacie FA,
a jak juz bedziesz miała chociaz jedna wypłatę dla dłużnika to pojawi ci sie on w systemie jako dłużnik i wtedy jak odda przed wypłatą albo więcej to system robił taką pozycję nadpłata która mozna było przeksięgować.
1234

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x