Ubezp. ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 lis 2015, 15:40

Witam. Pani złożyła wniosek o ŚP we wrześniu wraz z oświadczeniem że zaprzestałą pracy w gosp. rolnym. Ubezpieczenie miała w KRUS.
Dziś Ta Pani przychodzi z zaświadczeniem z krus że przestała podlegać ubezpieczeniu z dniem złożenia wniosku we wrześniu.
Co teraz? Mam cofać społeczne i zdrowotne od września i zmianę na decyzji robić że obejmujemy ubezpieczeniem?

A druga sprawa to taka że na zaświadczeniu napisane jest że ma około 23 lat ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego łącznie w krus.
Gość

Napisano: 04 lis 2015, 11:27

Podpowie ktoś?
Gość

Napisano: 04 lis 2015, 11:44

a jaka jest data na tym zaświadczeniu z KRUS?
~o~

Napisano: 04 lis 2015, 14:50

30 października dopiero, a następnego roboczego dnia złożyła strona mi to.
Gość

Napisano: 05 lis 2015, 14:26

Proszę o podpowiedź
Gość

Napisano: 09 lis 2015, 8:38

Pomoże ktoś mi? :(
Gość

Napisano: 09 lis 2015, 10:35

Wygląda na to, że ubezpieczeniem ZUS musisz objąć tą kobietę od września, od 1 października weszła zmiana przepisów odnośnie ubezpieczenia dla rolników opiekunów w KRUS, to teraz ta kobieta ma Tobie napisać, gdzie chce być ubezpieczona, czy w KRUS czy w ZUS i od dnia złożenia tego wniosku TY uzgadniasz z KRUS co do składek.
Kobieta skoro dostała decyzje przed 1października, ma na tą deklarację 6m-cy,ale chyba będzie lepiej jak złoży to w miarę szybko, bo nie można ubezpieczyć opiekuna w KRUS wstecz, tylko od daty złożenia wniosku, zdrowotnie nadal w ZUS.
Gość

Napisano: 12 lis 2015, 12:06

To teraz nie wiem w ogóle co robić. Pani nie jest nigdzie w żaden sposób ubezpieczona i leży mi jej wniosek o objęcie jej ubezpieczeniem wraz z zaświadczeniem z KRUS, obejmować ja ubezpieczeniem wstecznie od września?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x