pani będZie miala od lutego śp, problem mam z ubezpieczeniem, bo tak mąż nie pracuje, ubezpieczony jako domownik przy rodzicach i teraz się zastanawiam czy ona też ma się zglosić jako domownik czy ja mam ją ubezpieczyć.
status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej (a jes to czlonek rodziny osoby ubezpieczonej - maz jest ubezpieczony jako domownik w gospodarstwie rolnym) zwalnia nas z obowiazku ubezpieczenia takiej osoby
a jak dziewczyna jest ubezpieczona przy matce jako członek rodziny tylko zdrowotne w KRUS, to na społeczne ja opłacam od dnia przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, mimo, ze uczy się do czerwca zaocznie??
ewalu - jesli ktos dorosly (spokrewniony) mieszka razem z wlascicielem gospodarstwa rolnego albo blisko i pracuje w tym gospodarstwie rolnym, to rolnik moze go zglosic do ubezpieczenia jako domownika i to nie wynika z zadnego obowiazku - jest na wniosek,ale taka osoba jest wtedy ubezpieczona..wiec jak jest ubezpieczona to jej rodzina moze byc zgloszona do ubezpieczenia przy niej...nie rozumiem czemu \"tylko wtedy jak jest to ubezpieczenie obowiązkowe \" - z czego wynika to,ze przy takiej osobie ubezpieczonej na wniosek nie moze byc rodzina(malzonek i dzieci) ?
„Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby pobierające specjalny zasiłek opiekuńczy lub dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania oraz osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Składki na ubezpieczenie zdrowotne w/w osób opłaca wójt, burmistrz lub prezydent miasta.”