Pani pobiera ŚP, mąż pracuje w Norwegii. OPS przy ŚP ubezpiecza i opłaca składkę zdrowotną dla Pani i dzieci.
Czy męża jako członka rodziny można ubezpieczyć?
ubezpieczenie członka rodziny przyz ŚP
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR, FA
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: ubezpieczenie członka rodziny przyz ŚP
A z jakiej racji opłacasz tej kobiecie składkę zdrowotną?
Ma status członka rodziny i to zwalnia cię z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne.
Ma status członka rodziny i to zwalnia cię z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
ja mam tu jednak wątpliwości~o~ pisze:A z jakiej racji opłacasz tej kobiecie składkę zdrowotną?
mam Panią na śp i do tej pory była ubezpieczona przy mężu - Niemcy, było ok chodzili do lekarza poz nic nie wskakiwało, że nie ubezpieczeni
ale ostatnimi stan zdrowia dziecka się pogorszył i Pani złożyła wniosek aby ubezpieczyć u nas syna - wiem muszę ją, a syna doubezpieczyć
ale Pani bardzo logicznie uzasadniła swój wniosek - plus dołączyła liczne odpowiedzi z NFZ dlaczego mając ubezpieczenie przy mężu, NFZ nie chce zapłacić za wiele badań - są przed operacją mają multum badań specjalistycznych do zrobienia i w 90 procentach na ubezpieczeniu męża niemieckim, NFZ nie chce ich pokryć i tu wskazówka NFZ, żeby się Pani zgłosiła do ops z wnioskiem o opłacanie składki to NFZ na to ubezpieczenie sfinansuje badania - paranoja
dodam, że przecież dziecko do 18 roku życia w Polsce ma gwarantowaną opiekę zdrowotną ale tu warto dodać podstawową - jak widać w naszym kraju różności się dzieją c
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
No to nie jest tak jak piszesz.~o~ pisze: 13 lip 2021, 9:38 A z jakiej racji opłacasz tej kobiecie składkę zdrowotną?
Od września 2020 r. zmieniły się przepisy.
Art.66 ust.2a. Status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26, 27, 30 i 33.
Tutaj nie ma już wymienionego świadczenia pielęgnacyjnego. Z tego co mi wiadomo to obecnie jest tak, że jeżeli nie są ubezpieczeni za granicą przy małżonku (a on nie ma obowiązku ich tam zgłaszać) to my mamy obowiązek ich ubezpieczenia. Mąż jak ma tam ubezpieczenie to go tu nie zgłaszamy.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Aaaa to zwracam honor....sorry z wprowadzenie w błąd.... nie znałam tego przepisu.
W sumie to nie prowadzę ubezpieczeń więc nie śledziłam zmian w ustawie o ubezpieczeniach--u mnie ubezpieczeniami zajmuje się księgowość.
W sumie to nie prowadzę ubezpieczeń więc nie śledziłam zmian w ustawie o ubezpieczeniach--u mnie ubezpieczeniami zajmuje się księgowość.
Oprócz ubezpieczenie członka rodziny przyz ŚP - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
składka zdrowotna gdzie ?
raporty weryfikacje grupowe
macie dodatki za program "czyste powietrze"?
informacja o pobieraniu dodatku pielęgnacyjnego i o zgonie
dochody za 2020
Zł/zł w niższej wysokości Pomocy!!!
ZAWIADOMOENIE O PRZEDŁUŻENIU TERMINU SPRWY
Zaprzeczenie ojcostwa, a ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego.
Dochód z gospodarstwa - czyste powietrze
OK-WUD Podstawa prawna
Dochód z ZUS po zmarłym mężu jak liczyć
staż bez podatku
przedstawiciel do doręczeń
zasiłek pielęgnacyjny - wszczęcie covid
Zbiory centralne- brak zgodności!
CZYSTE POWIETRZE - OSOBNA ZAKŁADKA