ubezpieczenie zdrowotne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 paź 2016, 14:42

Kochani pomocy!!!!!!!!!!! Klientka pozostaje w związku małżeńskim z mężem, ale nie mieszka już z nim kilka lat. Od dwóch lat ma zasądzoną przez Sąd kwotę 1000 zł od męża na swoje utrzymanie - nie są to alimenty. ZUS odmówił jej renty, ponieważ nie ma 5 lat pracy w ostatnim 10-leciu, ale orzekł, że jest trwale całkowicie niezdolna do pracy. Ta kobieta nie ma ubezpieczenia zdrowotnego. Pomocy!!! Bo nie wiem co z nią zrobić. Ma już kilka rachunków ze szpitala, a ostatnio w ogóle nie chciano jej przyjąć.
izapaw2006

Napisano: 17 paź 2016, 10:05

Nikt nie pomoże :( ?
izapaw2006

Napisano: 17 paź 2016, 14:17

faktycznie problem Urząd Pracy nie zarejestruje bo jest nie zdolna do pracy z takim orzeczeniem to o zasiłek pielęgnacyjny i zasiłek stały i przy tym ubezpieczenie jest.
Ale ma zasadzone alimenty więc dochód do stałego przekracza ale pielęgnacyjny 153 zł może otrzymać.
No i ubezpieczenie na 90 dni może wydać ops.
Iga2

Napisano: 17 paź 2016, 14:35

Ale ops nie może ubezpieczyć, bo nie spełnia kryterium - ma 1000 zł dochodu.
izapaw2006

Napisano: 17 paź 2016, 14:44

No faktycznie dochód przekracza to może niech się sama ubezpieczy albo niech członek jej rodziny ją zgłosi do swojego ubezpieczenia ta osoba nie ma nikogo kto by tak mógł zrobić
Iga2

Napisano: 17 paź 2016, 14:46

No faktycznie dochód przekracza to może niech się sama ubezpieczy albo niech członek rodziny zgłosi ją do swojego ubezpieczenia ta osoba nie ma nikogo kto mógłby tak zrobić.
Iga2

Napisano: 21 paź 2016, 11:39

izapaw2006 pisze:Kochani pomocy!!!!!!!!!!! Klientka pozostaje w związku małżeńskim z mężem, ale nie mieszka już z nim kilka lat.
Moim zdaniem mąż powinien ją zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego (art. 67 ust 3 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej), jeżeli tego nie chce zrobić to można napisać pismo do NFZ. Miałem podobny przypadek - NFZ po napisaniu pisma (pisałem je w imieniu strony i zostało przez nią podpisane) postraszył karą i osoba bez ubezpieczenia została natychmiast zgłoszona przez współmałżonka. Był to jednak rok 2011, a ostatnio nie miałem takich przypadków.
grand

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x