Mam pytanie byłam na szkoleniu i prowadząca powiedziała że ubezpieczenie zdrowotne można przyznać podopiecznemu 1 dzień 3 tygodnie nie koniecznie na 90 dni czy to prawda gdzie tego szukać pomocy
Przepis mówi o okresie 90 dni. Nie o okresie do 90 dni, tylko po prostu 90 dni. Moim zdaniem na mniej możesz wydać decyzję jedynie wtedy, kiedy w momencie wydawania decyzji wiesz już, że klient w międzyczasie został zgłoszony do ubezpieczenia. Przykład: klient trafia do szpitala 10 marca, szpital wysyła ci wniosek, a ty 20 marca w trakcie wywiadu uzyskujesz od klienta informację potwierdzoną decyzją, że klient 15.03 zarejestrował się w PUP. Wtedy wydajesz decyzję na 5 dni - od 10.03 do 14.03. Inaczej musiałabyś wydać decyzję od 10.03 na 90 dni i jednocześnie decyzję wygaszającą od 15.03, co nie byłoby niepoprawne, ale byłoby bezsensownym formalizmem. Natomiast, jeżeli nic ci nie wiadomo o tym, żeby klient został zgłoszony do ubezpieczenia, wydajesz decyzję zawsze na 90 dni. Nie można tym sobie oscylować wedle uznania.
Pracuję w szpitalu i często zdarza mi się otrzymywać takie kilkudniowe decyzje dla naszych pacjentów. W zdecydowanej większości są to osoby, które jednak przybytki typu urząd pracy omijają z daleka i żadnego innego ubezpieczenia też nie posiadają.
No to nie rozstrzygniemy. Musiałby się ktoś odwołać i jakieś orzeczenie sądu musiałoby zapaść, wtedy byśmy wiedzieli. Aczkolwiek ja zostanę przy swoim - jeżeli jest mowa o okresie 90 dni, to na jakiej podstawie mogę sobie stwierdzić, że wydam na krócej? A czemu nie na dłużej? I po co w takim razie jest w ogóle w ustawie mowa o jakimś określonym w dniach okresie, skoro i tak mogę sobie zrobić, co chcę?
A my z kolei wydałyśmy na krócej z uwagi na to, że klient nabył prawo do ubezpieczenia w PUP. Nasz Oddział NFZ tego nie kwestionował. Dziwne, co kraj to obyczaj ....