zasiłek stały- zmiana kwoty zas. i nienzależnie pobrane - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 kwie 2017, 8:37

Witam, mam pytanie: Pan ma przyznany zasiłek stały od 2016-12-01 w kwocie 604zł. jest to osoba bezdomna, więc zasiłek jest wypłacany przez nasz ośrodek (ostatni meldunek). ale weryfikując teraz jego teczkę okazało się, że zgłosił się również po zasiłek pielęgnacyjny pod adresem zamieszkania i ma przyznany od 2016-11-01 (zgodnie z orzeczeniem o niepełnosprawności). Czyli powinien mieć kwotę zasiłku 481zł! co po kolei powinnam zrobić? wiem,że wszczynam postępowanie o zmianie kwoty zasiłku i nienależnie pobranych. ale jaka kolejność postępowania? pytam, bo jestem nowa i mam pierwszą taką sytuację! będę wdzięczna za pomoc :)
jozka78
Stażysta
Od: 07 mar 2017, 16:12
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 13 kwie 2017, 7:30

zalezy kiedy otrzymał decyzje o zasiłku pielęgnacyjnym, jesli w XI, to od XII juz powienien miec 481. Natomiast jesli w grudniu dostał decyzje, to powinien Cie o tym niezwłocznie poinformowac i zmieniłabys mu kwote zasiłku od stycznia.
Jesli dowiedziałaś się w kwietniu, to zmieniasz na nowa wysokość od maja, a za okres do kwietnia robisz nienależnie pobrane
3Krystyna
Praktykant
Od: 09 mar 2017, 9:32
Zajmuję się: PS/kadry/ŚR

Napisano: 14 kwie 2017, 14:19

II SA/Lu 698/08 - Wyrok WSA w Lublinie z 2008-12-11
Ubocznie jedynie zauważyć należy, iż organy administracji, po ustaleniu prawidłowo wysokości dochodu skarżącej zgodnie z zasadami określonymi wyżej, nie będą uprawnione do wydania w niniejszej sprawie decyzji w przedmiocie nienależnie pobranego świadczenia w związku z pobraniem przez skarżącą zasiłku stałego w zawyżonej wysokości w okresie od 1 lutego 2008 r. do 31 maja 2008 r.
Z przepisów ustawy wynika, że w przypadku zmiany dochodu osoby, wynikającej z doliczenia - na zasadach określonych w art. 8 ust. 12 ustawy - kwoty jednorazowego dochodu, organy pomocy społecznej nie mają możliwości żądania zwrotu wypłaconych za ten sam okres świadczeń pieniężnych, gdyż kwoty doliczane wstecznie do dochodu nie stanowią nienależnie pobranego świadczenia, o jakim jest mowa w art. 6 pkt 16 ustawy. Zgodnie bowiem z tym przepisem świadczeniem nienależnie pobranym jest świadczenie pieniężne uzyskane na podstawie przedstawionych nieprawdziwych informacji lub niepoinformowania o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej. Tak określone przesłanki nie zostałyby z całą pewnością spełnione w przypadku ustalenia przez organ pomocy społecznej, że w związku ze zmianą dochodu skarżącej, spowodowaną wypłaceniem jej jednorazowo kwoty zaległego zasiłku pielęgnacyjnego i doliczeniem tego dochodu - w myśl art. 8 ust. 12 ustawy - w równych częściach do dochodu za minione miesiące, przyznany został jej zasiłek stały w zawyżonej wysokości.
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x