ubezpieczenie zdrowotne
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Zr, sw
- Kontakt:
ubezpieczenie zdrowotne
Cześć! Pani składa wniosek na świadczenie pielęgnacyjne, jej mąż pracuje za granicą, ubezpieczona zdrowotnie powinna mieć przy mężu, bo do tej pory była, a teraz upiera się żeby wydać jej zaświadczenie, że ośrodek nie może opłacać za nią składki zdrowotnej...
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: ubezpieczenie zdrowotne
Zaświadczenie wydaje się, jeżeli:
1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa;
2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego.
Jeżeli Pani nie uzasadniła po co jej to zaświadczenie no to raczej sorry ale nie możesz wydać.
Natomiast gdyby złożyła pismo o wyjaśnienia organu w temacie ubezpieczenia zdrowotnego no to wypada odpowiedzieć. Ja stoję na stanowisku, że w takiej sytuacji nie można Pani zmusić do ubezpieczenia przy mężu.
1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa;
2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego.
Jeżeli Pani nie uzasadniła po co jej to zaświadczenie no to raczej sorry ale nie możesz wydać.
Natomiast gdyby złożyła pismo o wyjaśnienia organu w temacie ubezpieczenia zdrowotnego no to wypada odpowiedzieć. Ja stoję na stanowisku, że w takiej sytuacji nie można Pani zmusić do ubezpieczenia przy mężu.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
Mi nawet Pani z NFZ powiedziała,że od stycznia br. zmieniły się przepisy i w takim przypadku to my płacimy składkę zdrowotną za tą panią.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
a o koordynacji pamiętasz? (jeżeli to jest świadczenie na dziecko)
Oprócz ubezpieczenie zdrowotne - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
"Podwójna" renta-liczyć?
Pomocy, bo już zgłupiałam
TOM ...czyste powietrze -ile razy można wydać jednej osobie zaświadczenie
ULGA 4 PLUS
wypłaty w innej gminie a ustalenie nienależnie pobranych w drugiej gminie
czy należy się ZR i dodatki
Kiedy ruszy weryfikacja MEN?
czyste powietrze - podstawa prawna
dotyczy zmian w ŚP, SZO, ZDO od 01.01.2024
Czy liczyć alimenty???
działalnosc i zawieszenie/wykreślenie