Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko od kilku lat.Ubezpieczenie zdrowotne posiadała przy mężu jako członek rodziny w PUP. Mąż nie zgłosił się do PUP nastąpiło wyrejestrowanie męża z Urzędu Pracy i Pani wniosła prośbę do Ośrodka o objęciem jej ubezpieczeniem zdrowotnym przy świadczeniu pielęgnacyjnym.
Czy w takim przypadku wydaje się decyzję o objęciu ubezpieczeniem zdrowotnym, czy robicie zgłoszenie do ZUS i informację do Pani?
Ubezpieczenie zdrowotne przy świadczeniu pielęgnacyjnym
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Ubezpieczenie zdrowotne przy świadczeniu pielęgnacyjnym
Robisz zgłoszenie i tylko tyle... żadnych decyzji dot. ubezpieczenia nie wolno Ci wydawać - nie masz do tego uprawnień. Po 3 miesiącach- wyrejestruj - niech szanowny małżonek ponownie się zarejestruje i niech juz pilnuje odwiedzin PUP 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów
- Kontakt:
Re: Ubezpieczenie zdrowotne przy świadczeniu pielęgnacyjnym
Proszę podpowiedzcie mi, który artykuł jakiej ustawy mówi o tym, że nie opłacamy składki na ubezpieczenie zdrowotne dla osoby pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, jeśli ma status członka rodziny i to współmałżonek ma obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego?
Nie mogę odnaleźć a muszę pilnie to wytłumaczyć...
Nie mogę odnaleźć a muszę pilnie to wytłumaczyć...
Oprócz Ubezpieczenie zdrowotne przy świadczeniu pielęgnacyjnym - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZUS
udostępnienie stronie akt sprawy- jak robicie?
wzór zawiadomienia na przedłużenie terminu art 245 KPA
od kiedy świadczenia?
akta sprawy z innej gminy
emerytura z KRUS a dzierżawa
dane z bazy ZUS i US do czystego powietrza za 2020
osoba rozwiedziona - czy samotne przysługuje
Koniec szkoły, a zasiłki rodzinne
Becik czy przepis o uzysku i utracie dochodu stosujemy ??
BECIK
rozpoczecie roku na wrzesien 2020 - czy moze zlozyc teraz
alimenty
co ze starymi drukami?
NIP płatnika inny a wyliczenie dochodu
Weryfikacja KRUS co dalej??