Witam mam pytanie potrzebuje pomocy a mianowicie:
Szpital przysłał nam wniosek o wydanie decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej tzw; na 90 dni ubezpieczenie ze środków publicznych. Na wywiadzie ustalono że klient ma ziemie 1,5 ha/przel od 1994 r nigdy nie zgłosił się do KRUS-u (żonę i dziecko z którymi od ok 15 lat nie utrzymuje kontaktów)pracował sporadycznie ostatnio najdłużej 1,5 roku obecnie od 1 lutego nie pracuje zwolniony (był tez przez 2 m-c na zasiłku chorobowym)- obecnie jest chory ma raka (ogólnie to alkoholik i dlatego tak sobie żył)brak dochodu 0 zł - oświadczył (dwa domy drewniane własność w 1/2- po rodzicach wspólnie z siostrą ).
Czy temu panu należy przyznać ubezpieczenie zdrowotne - przyznam że każdy z pracowników mówi co innego, a ja uważam kiedyś słyszałam że nie należny mu się gdyż w pierwszej kolejności powinien byc ubezpieczony i się zgłosić do KRUS.
Dodam że klient do końca stycznia był na zasiłku chorobowym obecnie juz nie pracuje a ZUS -mówi że nic musie nienależny bo w ostatnim okresie tj. 10 lat nie przepracował 5 lat z tym się zgadzam.
co mam zrobić ? PROSZĘ O PODPOWIEDZ MOŻE JAKIEŚ PRZEPISY PRAWNE PODPOWIEDZCIE