Ubezwłasnowolniona osoba i skład rodziny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 kwie 2024, 14:16

Dorosła osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności całkowicie ubezwłasnowolniona. Opiekun prawny (matka) składa wniosek o FA, w składzie rodziny podaje siebie i dorosłego syna.
Czy matkę (opiekuna prawnego) liczymy do składu rodziny??
Mają tylko rentę syna, więc na jedną osobę przekroczy, jeśli matka w składzie rodziny to FA przysługuje.
Podpowiedzcie bo zgłupiałam.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 26 kwie 2024, 15:39

matka w składzie rodziny. Lub alimenty od niej zasądzone.
Masz identyczną sytuację, gdyby on nie był ubezwłasnowolniony i sam składał wniosek
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2024, 7:46

tak myślałam :) wielkie dzięki
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 07 maja 2024, 8:52

Witam, mam identyczną sytuację, dorosłe dziecko całkowicie ubezwłasnowolnione z rentą socjalną, matka pobierająca świadczenie pielęgnacyjne. Przyznałam świadczenie z fa uwzględniając tylko dochód dziecka dzieląc go przez 1 osobę (szczęśliwie zmieścili się w kryterium). Teraz sytuacja uległa zmianie, a mianowicie Pani jest osoba bardzo uczciwą i zgłosiła mi, że zamieszkała z konkubentem i są teraz w trójkę.
No i mam problem bo nie wiem co powinnam teraz zrobić, czy wpisać w skład rodziny konkubenta i doliczyć jego dochody??
Ale gryzie mnie fakt, że wcześniej nie liczyłam matki w skład rodziny (tzn. dochodów nie dzieliłam przez 2 osoby) bo zgodnie z art.9 ust.12 - W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
A może nic nie trzeba zmieniać ?? i nie trzeba brać dochodu konkubenta ??
Proszę wypowiedzcie się :(
Pozdrawiam
gosia00
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 9:08
Zajmuję się: PS,ŚR i FA

Napisano: 07 maja 2024, 14:25

Ja bym wpisała tylko dziecko, ze względu na art. 2 pkt 11 lit a, trudno będzie przekroczenie kryterium lub odmowa. Niech się odwoła. Miejcie dupochron. Niech kto inny podejmuję decyzję, ja wiem że to matka ale ona jest opiekunem prawnym.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 09 maja 2024, 11:59

słoneczko pisze:
07 maja 2024, 14:25
Ja bym wpisała tylko dziecko, ze względu na art. 2 pkt 11 lit a, trudno będzie przekroczenie kryterium lub odmowa. Niech się odwoła. Miejcie dupochron. Niech kto inny podejmuję decyzję, ja wiem że to matka ale ona jest opiekunem prawnym.
W takim razie powinien mieć zasądzone alimenty od matki, jeśli nie podaje jej do składu rodziny.
Ten art. w fa ma sens tylko w przypadku osób niespokrewnionych.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x