uchodźca

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
aniapop

uchodźca

Post autor: aniapop »

Witam proszę o pomoc mam Panią pochodzi z Ukrainy jako jedyna z całej rodziny posiada kartę pobytu z pozwoleniem na pracę... reszta rodziny wystąpiła o kartę stałego pobyty. Oboje małżonków pracuje w Polsce mają umowy....
Niestety w związku z tym, że jestem w posiadaniu tylko nr karty pobytu Pani nie mogę wprowadzić reszty członków rodziny z powodu braku PESEL a także nr kasty pobytu.....

co mam zrobić w takiej sytuacji...
dodam, że Pani czeka na karty pobytu dla pozostałych członków rodziny...
KSSR

Re: uchodźca

Post autor: KSSR »

zawieś postępowanie do czasu nadania numerów pesel i wydania karty pobytu
aniapop

bardzo ;) dziękuje a ma może ktoś taki wzór na zawieszenie postępowania
magdii

Post autor: magdii »

Nie wypisuj bzdur z tym zawieszeniem - od kiedy to pesel czy nr karty pobytu to warunek przyznania jakichkolwiek świadczeń rodzinnych czy 500?
Wnioskodawca ma spełniac warunek art. 1, a członkowie jego rodziny żadnych kart pobytowych mieć nie muszą. ma byc tylko ich pesel lub nr innego dokumentu potwierdzajmacego tozsamość, np. paszport, jakiś dowod tozsamosci zagraniczny itp.

Co wpis tutaj to jakies kompletnie od czapy brednie i jakies pseudoporadnictwo albo bezprawne twierdzenie ze kumus nie przysługuje swiadczenie
aniapop

TO JAK WPROWADZIĆ W SYSTEM... NIE PRZECHODZI MI NIC ... A MAM TYLKO AKTY URODZENIA UKRAIŃSKIE
KSSR

Post autor: KSSR »

Ad. 3
Brak wskazania numeru PESEL członka rodziny uniemożliwia rozpatrzenie wniosku.
Wytyczne dotyczące postępowania: sprawa wymaga wyjaśnień – poprzez wezwanie do złożenia wniosku jeszcze raz, z poprawionymi danymi lub złożenia wyjaśnień w gminie.
str. 28 podręcznika dla samorządów
magdii

Post autor: magdii »

To w podreczniku dotyczy błednie wypełnionych wniosków - brak wpisanego pesela mimo ze dana osoba ma pesel, a nie sytuacji, gdy nie wpisała pesela bo go po prostu nie ma.
Myslcie - to naprawde nie boli...
aniapop

Wpisałam nr paszportu, który dostarczyła mi Pani i przeszło bez nr Pesel dodatkowo mam pisma że w lutym Pani złożyła o kartę pobytu dla dzieci. Ona ma i mąż ma więc wydałam już decyzje....
ODPOWIEDZ