uchyla się? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 gru 2013, 12:54

Dłużnik w 2012 r. miał wydaną decyzję uznająca za uchylającego się prokuratura w marcu 2013 umorzyła postępowanie, czy mogę teraz znowu wydać decyzję uznającą za uchylającego i dalej prokuratura czy nie?
~Ola

Napisano: 12 gru 2013, 12:59

W każdym okresie świadczeniowym wystawiam decyzje o uznaniu za dłużnika dopisując \"w okresie świadczeniowym XXXXX\" i prowadzę całe postępowanie do tego okresu.
~Anka W.

Napisano: 12 gru 2013, 13:05

A nam na szkoleniu powiedział , że decyzję nie wydaje się na jakiś okres ale nie powiedział dokładnie jak się potem postępuje.
~Ola

Napisano: 12 gru 2013, 16:20

Ktoś jeszcze pomoże?
~Ola

Napisano: 12 gru 2013, 16:51

A mi Panie na kontroli powiedziały, że szkolący nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za przekazywane informacje. Często mówią to co im się wydaje za słuszne, a co innego wychodzi w praktyce w związku z realizacją zadań nałożonych przez ustawy i akty wykonawcze.
~Anka W.

Napisano: 12 gru 2013, 16:55

No ale w sumie to jest logiczne, ze skoro wydana decyzja jest i nie jest ona wydana na określony czas i ic dalej się z tym nie dzieje to decyzja trwa. No i właśnie tu pytanie co sprawia, że ta decyzja jest nieważna i kiedy można wydać kolejną, co ewentualnie roić w takiej sytuacji jak wcześniej opisałam jak jest umorzenie przez prokuraturę. Mogę na nowo wydać decyzję?
~Ola

Napisano: 12 gru 2013, 16:56

Anka W. i co ci kontrola na to powiedziała? Dobrze to było robione?
~Ola

Napisano: 13 gru 2013, 9:14

Tak. Nie było żadnych zastrzeżeń... :)
Myślę, że one same tak na prawdę nie wiedziały jak to ma być, więc ja dla świętego spokoju wystawiam decyzję do każdego okresu świadczeniowego. Otrzymuję wniosek o podjęcie działań, wzywam na wywiad, robię wszczęcie, wysyłam zapytanie do komornika i OWW czy płaci, wystawiam decyzję, kieruję wniosek do Starostwa i Prokuratury - wszystko zgodnie z ustawą.
~Anka W.

Napisano: 13 gru 2013, 16:06

mam taką samą sprawę i nie jestem pewna czy aby na pewno się decyzję nową wydaję??/
~DD

Napisano: 13 gru 2013, 16:10

ja nie wydajsprawa uznania dłuznika za uchylającego sie została uprzednio rozstrzygnieta decyzja ostateczną. Mało tego zdarzyło się przez zwykłe niedopatrzenie,że wydałam druga. Wysłałam do SKO do unieważnienienia z tytułu rozsztrygniecai sprawy uznania dłużnika za uchylającego sie od zobowiązań i SKO elegancko unieważniła.
~behemot

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x