Dłużnik w 2012 r. miał wydaną decyzję uznająca za uchylającego się prokuratura w marcu 2013 umorzyła postępowanie, czy mogę teraz znowu wydać decyzję uznającą za uchylającego i dalej prokuratura czy nie?
W każdym okresie świadczeniowym wystawiam decyzje o uznaniu za dłużnika dopisując \"w okresie świadczeniowym XXXXX\" i prowadzę całe postępowanie do tego okresu.
A mi Panie na kontroli powiedziały, że szkolący nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za przekazywane informacje. Często mówią to co im się wydaje za słuszne, a co innego wychodzi w praktyce w związku z realizacją zadań nałożonych przez ustawy i akty wykonawcze.
No ale w sumie to jest logiczne, ze skoro wydana decyzja jest i nie jest ona wydana na określony czas i ic dalej się z tym nie dzieje to decyzja trwa. No i właśnie tu pytanie co sprawia, że ta decyzja jest nieważna i kiedy można wydać kolejną, co ewentualnie roić w takiej sytuacji jak wcześniej opisałam jak jest umorzenie przez prokuraturę. Mogę na nowo wydać decyzję?
Tak. Nie było żadnych zastrzeżeń...
Myślę, że one same tak na prawdę nie wiedziały jak to ma być, więc ja dla świętego spokoju wystawiam decyzję do każdego okresu świadczeniowego. Otrzymuję wniosek o podjęcie działań, wzywam na wywiad, robię wszczęcie, wysyłam zapytanie do komornika i OWW czy płaci, wystawiam decyzję, kieruję wniosek do Starostwa i Prokuratury - wszystko zgodnie z ustawą.
ja nie wydajsprawa uznania dłuznika za uchylającego sie została uprzednio rozstrzygnieta decyzja ostateczną. Mało tego zdarzyło się przez zwykłe niedopatrzenie,że wydałam druga. Wysłałam do SKO do unieważnienienia z tytułu rozsztrygniecai sprawy uznania dłużnika za uchylającego sie od zobowiązań i SKO elegancko unieważniła.