wierzycielka złożyła wniosek o fa 28.10.2013 r. gdzie osoba uprawniona była małoletnia, 30.10.2013 ukończyła 18 lat, wystawiajac decyzję jak powinnam napisać? Pani x występująca jako przedstawiciel ustawowy małoletniej ...
A ma ustanowione pełnomocnictwo do osoby pełnoletniej?????
Jak jest osoba pełnoletnia sama składa wniosek i decyzja wystawiana jest na nią jako osobę uprawnioną
AniuW- złozonie ponownego wniosku jest nieprawidłowe z różnych powodów- od ustawowego począwszy,ze przynajesz na okres świadczniowa począwszy.. Decyzja od początku jest wystawiona na osobę uprawnioną. W chwili wystawienia decyzji jest napisane np. FA dla XY reprezentowany przez przedstawiciela ustawowego abx. Pełnomocnoctwo ustawowe wygasa z mocy prawa z chwila osiagnięcia pełnoletności. Nie ma potrzeba nic robić. Możesz ewentualnie poprosić czyli wezwać o przedstwienie zaświadczenia szkolnego i pipnformować,ze swiadczenia będziesz wypłacać tej osobie, chyba,ze kogos upowazni. Tyle
Też tak kiedyś myślałam. Wystawiałam i wystawiam zawsze na osobę uprawnioną. Jeżeli w ciągu okresu świadczeniowego dana osoba kończyła 18 lat, to nie zmieniałam decyzji tylko brałam oświadczenie tej osoby o upoważnieniu matki XYZ do prowadzenia wszelkich spraw związanych z FA (odrębne upoważnienie do odbioru przyznanych świadczeń). Niestety kontrola zarzuciła mi, że jest to niezgodne z art. 15 naszej ustawy w związku z art. 9 ust. 1 i art. 2 pkt. 11.
W wystąpieniu pokontrolnym napisano \"Z uwagi na powyższe decyzja winna być wystawiona (z chwila uzyskania pełnoletności, a tym samym pełnej zdolności do czynności prawnych) na stronę postępowania, jak również wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego powinien zawierać dane oraz podpis osoby uprawnionej do pobierania świadczeń\".
Więc teraz robię według ich zaleceń: kończy 18 lat uchylam poprzednią decyzję, biorę wniosek od osoby pełnoletniej i wystawiam decyzję.
No właśnie.
Zastanawiam się teraz biorąc pod uwagę ich zalecenia co w sytuacji Madzi. Wniosek składa przedstawiciel w związku z czym czy można wystawić decyzje na osobę uprawnioną???
Wydaje mi się, że nie.
Oprócz jak poprawnie powinna wyglądać decyzja jezeli osoba uprawniona ukończyła 18rz - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również: