Uchylenia i ponowne przyznania ŚR - uzysk do ZR i 500+ ??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 16 gru 2016, 9:08

Witam,
Mam taką zagadkę z rana bo od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia którą sobie obmyśliłem (ewalu pewnie pamiętasz) :D
Ale przechodząc do sedna sprawy i zakładając imiona dla małżeństwa - Stasiu i Zosia :lol:

Stasiowi i Zosi urodziło się pierwsze dziecko, Zosia nie pracuje a dochód Stasia łapie się "na styk" w kryterium ZR.
Przychodzą i składają wnioski o: ZR, 500+ i ŚR.
No i wszystko ładnie i pięknie przez pierwszy miesiąc ale powstaje uzysk z ŚR lecz Zosia była "ogarnięta" i postanowiła po wypłacie w pierwszym miesiącu ŚR uchylić je w sposób w który ŚR było tylko za pierwszy miesiąc.
Nie powstał uzysk przez co dalej pobierają ZR i 500+ ale Zosia pod koniec drugiego miesiąca złożyła ponownie wniosek o ŚR i oczywiście w następnym miesiącu uchyliła.
Robi tak co miesiąc przez co jest uprawniona do ZR, 500+ i ŚR.

Dobrze sobie to obmyśliłem? 8-)

Jest coś czym to można podważyć i liczyć mimo to uzysk?

(Dziś chyba kawy pić nie muszę bo jakieś weny na bajki nawet mam.)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 16 gru 2016, 9:35

Czyli "szkoła krakowska" o której była wczesniej mowa przy okazji smieciówek i umów tymczasowych.
Czym to podważyć? Prokuratorem. Próba wyłudzenia świadczeń poprzez wykorzystanie luki w przepisach. Skoro legalna optymalizacja podatkowa może zostac uznana za wyłudzenie to taka kombinacja też.
A teraz czekam aż Elmer zwyzywa mnie od UB-ków :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2016, 9:40

Nie strasz, nie strasz :oops:
Zastanawiam się nad zapytaniem w tej sprawie do ministerstwa ale waham się żeby pomysł nie został spalony :lol:
Elmera jeszcze nie widać na forum... więc poczekaj cierpliwie...

P.S. serio ludek miałeś do czynienia za komuny z jakimiś służbami? :lol:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 16 gru 2016, 10:44

nie musi rezygnować z ŚR po pierwszym miesiącu. wystarczy jak zrezygnuje z niego ostatniego dnia drugiego miesiąca. czyli pobiera ŚR 2 miesiące, potem 1 m-c przerwy, potem znowu pobiera przez 2 m-ce, potem 1 m-c przerwy itd. :D

heiland pisze:Witam,
Mam taką zagadkę z rana bo od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia którą sobie obmyśliłem (ewalu pewnie pamiętasz) :D
Ale przechodząc do sedna sprawy i zakładając imiona dla małżeństwa - Stasiu i Zosia :lol:

Stasiowi i Zosi urodziło się pierwsze dziecko, Zosia nie pracuje a dochód Stasia łapie się "na styk" w kryterium ZR.
Przychodzą i składają wnioski o: ZR, 500+ i ŚR.
No i wszystko ładnie i pięknie przez pierwszy miesiąc ale powstaje uzysk z ŚR lecz Zosia była "ogarnięta" i postanowiła po wypłacie w pierwszym miesiącu ŚR uchylić je w sposób w który ŚR było tylko za pierwszy miesiąc.
Nie powstał uzysk przez co dalej pobierają ZR i 500+ ale Zosia pod koniec drugiego miesiąca złożyła ponownie wniosek o ŚR i oczywiście w następnym miesiącu uchyliła.
Robi tak co miesiąc przez co jest uprawniona do ZR, 500+ i ŚR.

Dobrze sobie to obmyśliłem? 8-)

Jest coś czym to można podważyć i liczyć mimo to uzysk?

(Dziś chyba kawy pić nie muszę bo jakieś weny na bajki nawet mam.)
nnnfnfnfnf

Napisano: 16 gru 2016, 10:55

heiland pisze: P.S. serio ludek miałeś do czynienia za komuny z jakimiś służbami? :lol:
Może tam i jakąś teczkę mam, nie wiem. Ale nie widziałem żeby się po mojej podstawówce jacys tajniacy kręcili.
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2016, 11:07

teoretycznie ma do tego prawo ... może się tłumaczyć, że praca miała być ale .....
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2016, 11:08

heiland a Ty to już taki obrobiony jesteś ??? że zagadki Ci w głowie :lol: :lol:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2016, 11:20

ewalu pisze:heiland a Ty to już taki obrobiony jesteś ??? że zagadki Ci w głowie :lol: :lol:
Właśnie nie!
Ale staram się zawsze chwile znaleźć żeby zaglądać na forum a że myślę przyszłościowo to i postanowiłem podzielić się "zagadką" :D
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 16 gru 2016, 11:27

heiland, oby ta twoja zagadka nie zadzialala inspirujaco na naszych klientow...bo jak jakiegos mojego klienta natchniesz, to obiecuje ,ze Cie znajde !
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2016, 11:31

Własnie heiland, znajdziemy Cię. Choćby na końcu świata a nawet dalej (w lubelskiem). A wtedy jedną flaszką się nie wykupisz.
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x