Uchylenie decyzji jaka podstawa? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 26 lis 2015, 9:29

A więc sprawa wygląda następująco. Matka składała wniosek na FA za pełnoletnią córkę oczywiście były wszystkie oświadczenia osoby uprawnionej, że wyraża na to zgodę.
Wczoraj zjawiła mi się osoba uprawniona i złożyła oświadczenie, iż nie zamieszkuje wraz z matką (wnioskodawcą) a do końca tego miesiąca wyjeżdża z miasta. Tak więc muszę oczywiście wezwać wnioskodawcę do wyjaśnienia i powinienem uchylić decyzję przyznającą FA. Czy w takim wypadku powołuję się jedynie na niespełniony warunek ustawy dot. rodziny. No bo osoba uprawniona musi mieszkać z wnioskodawcą. Na samą pełnoletnią nie przyznam bo ta się wyprowadza i nawet u mnie nie chce składać wniosku.
Czy może jeszcze na jakieś dodatkowe artykuły należy się powołać?
MZv2

Napisano: 26 lis 2015, 14:06

MZv2 pisze:Matka składała wniosek na FA za pełnoletnią córkę oczywiście były wszystkie oświadczenia osoby uprawnionej, że wyraża na to zgodę.
Super, tyle tylko że wnioskodawcą nadal pozostawała pełnoletnia osoba uprawniona za którą mamusia składa wniosek.
MZv2 pisze:Wczoraj zjawiła mi się osoba uprawniona i złożyła oświadczenie, iż nie zamieszkuje wraz z matką (wnioskodawcą) a do końca tego miesiąca wyjeżdża z miasta.
Pełnoletnia wyjeżdża czy zmienia miejsce zamieszkania? Jak zmienia miejsce zamieszkania powinieneś przyjąć wniosek o uchylenie prawa do FA, byłoby najłatwiej.
MZv2 pisze: Tak więc muszę oczywiście wezwać wnioskodawcę do wyjaśnienia i powinienem uchylić decyzję przyznającą FA.
Wnioskodawcą jest (a raczej powinna być) osoba uprawniona, stroną postępowania w sprawie ustalenia i weryfikacji uprawnień do Fa jest pełnoletnia osoba uprawniona.
MZv2 pisze:No bo osoba uprawniona musi mieszkać z wnioskodawcą
Nie musi. Warunkiem dla prawidłowo wypełnionego wniosku o FA jest m.in. prawidłowy skład rodziny a taki może być tylko wówczas gdy figurować w nim będzie rodzic niezobowiązany do alimentów na rzecz osoby uprawnionej. Osoba uprawniona z mamusią nie musi zamieszkiwać ale w składzie rodziny taka mamusia musi figurować.
MZv2 pisze: Na samą pełnoletnią nie przyznam bo ta się wyprowadza i nawet u mnie nie chce składać wniosku.
Tylko OWW może ustalać prawo do FA. Problem masz większy bo z tego co piszesz wynika że Fa przyznałeś bezpodstawnie matce.
MZv2 pisze:Czy może jeszcze na jakieś dodatkowe artykuły należy się powołać?
Jeśli przyznałeś FA osobie nie będącej osobą uprawnioną to proponuje zajrzeć do art. 156Kpa 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x