uchylenie decyzji NOWE OKOLICZNOŚCI - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 cze 2019, 14:01

Witam wszystkich,
Potrzebuję waszej pomocy- klient miał dodatek przyznany od grudnia 18r do maja 19 r. przy okazji złożonego wniosku w maju 19r okazało się,że zataił dochód z ZUS w 3mcach poprzedzających datę złożenia wniosku (IX,X,XI). Zrobiłam wznowienie na nowe okoliczności i zakończenie. Teraz muszę zrobić uchylenie decyzji i przyznanie dodatku w nowej wysokości. I teraz mam same chody :( mam program sygnity. Powiedzcie jak to zrobić? czy w jednej decyzji uchylenie i nowe przeliczenie czy jakoś inaczej oddzielnie się to robi? nie mogę do tego dojść. wchodzę w operacje, decyzja uchylająca. i to wszystko? nie ma tam nowych wyliczeń dodatku.
i jeszcze jedno skoro wcześniej miał przyznane 200zł a teraz z uwzględnieniem kwot wypłaconych z Zus będzie 100zł to nienaleznie pobrana jest róŻnica 100zł? i to te 100zł bierzemy razy 200%?
Proszę o pokierowanie jak to zakończyć poprawnie.
Pozdrawiam NOWY
nowy_85
Praktykant
Od: 13 cze 2019, 13:43
Zajmuję się: dod. mieszkaniowe, dod. energetyczne

Napisano: 14 cze 2019, 11:12

I teraz mam same chody :( mam program sygnity. Powiedzcie jak to zrobić?
nie jestem pewien ale zapytaj czy ten program nie ma dodatkowego modułu do wznawiania postępowań.
czy w jednej decyzji uchylenie i nowe przeliczenie czy jakoś inaczej oddzielnie się to robi?
w jednej decyzji uchylenie i nowa kwota dodatku
jednakże w samej decyzji -- nie naliczasz kwoty do zwrotu!
kwotę do zwrotu naliczasz w odrębnym zobowiązaniu do zwrotu
nie mogę do tego dojść. wchodzę w operacje, decyzja uchylająca. i to wszystko? nie ma tam nowych wyliczeń dodatku.
mam to samo u siebie , dlatego robie to na piechotę, poza systemem :-) ;)
( w ogóle jeśli chodzi o signity , moim zdaniem program jest mało intuicyjny , poza tym wydaje mi się że musi być dodatkowy moduł do obsługi wznowionych postępowań, który pewnie trzeba wykupić -- jednak nie wiem tego na 100%
i jeszcze jedno skoro wcześniej miał przyznane 200zł a teraz z uwzględnieniem kwot wypłaconych z Zus będzie 100zł to nienaleznie pobrana jest róŻnica 100zł? i to te 100zł bierzemy razy 200%?
tak , z tym że samego naliczenia kwoty nienależnie pobranej dokonujesz w zobowiązaniu do zwrotu
w decyzji ograniczasz się jedynie do uchylenia i przyznania dodatku w prawidłowej kwocie
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 14 cze 2019, 12:05

Robisz "decyzję z decyzji" i tam masz dane do decyzji zmienianej. System sam zakończy tamtą decyzję gdy zatwierdzisz nową. Jest zapis na planie wypłat, że tamta decyzja została zastąpiona w wyniku decyzji zmieniającej świadczenie. I dalsza wypłata leci według nowej decyzji.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 17 cze 2019, 10:18

I dalsza wypłata leci według nowej decyzji.
ale czy tutaj jeszcze cokolwiek leci ?
czy trzeba zwracać i to w podwójnej wysokości to co się nienależnie pobrało od grudnia 18r do maja 19 r.
no chyba , że ja coś źle zrozumiałem...
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 17 cze 2019, 11:32

brodafix pisze:ale czy tutaj jeszcze cokolwiek leci ?
Jesli dodatek przeliczysz i miałby go nadal, tyle, że w mniejszej wysokosci to oczywiście, ze poleci dalej. Tyle, ze po spłaceniu tego, co ma do zwrotu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 17 cze 2019, 12:13

Art. 7 ust. 9 można interpretować na dwa sposoby. Jeżeli ktoś - zatajając dochody - otrzymał za duży dodatek, a bez zatajenia dostałby mniejszy lub nie dostał wcale - w obu przypadkach jest oszustem i chyba powinien zwracać w podwójnej wysokości to, co w wyniku tego oszustwa otrzymał.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x