uchylenie decyzji przyznającej zasiłek rodzinny w części

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
aga11103
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

uchylenie decyzji przyznającej zasiłek rodzinny w części

Post autor: aga11103 »

Mam pytanie. Taka sytuacja.
Pani ma wydaną decyzję przyznającą 13-03-2019. W dniu 04-02-2019 podjęła pracę. w decyzji pouczona o konieczności dostarczenia zaświadczenia o dochodzie uzyskanym najpóźniej do 10-04-2019r..
Zaświadczenie dostarcza po czasie z takim skutkiem ze nienależnie pobrała świadczenia za m-c kwiecień i maj 2019r. Dodatkowo okazuje się ze w maju traci pracę i świadczenia od czerwca nadal jej przysługują.
Jak załatwić sprawę nienależnie pobranych za kwiecień i maj? Jaką wszcząć procedure? Czy uchylić czy zmienić? jak postępujecie w takich sytuacjach? Błagam was o pomoc - nigdzie nie ma konkretnego info co w takich sytuacjach :x
Aga:-*)
aga11103
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: uchylenie decyzji przyznającej zasiłek rodzinny w części

Post autor: aga11103 »

teraz tak myślę czy nie wystarczyła by sama decyzja uznająca za nienależnie pobrane świadczenie i żądająca zwrotu??? Co myślicie? Skoro teraz prawo do świadczeń nadal jej przysługuje a wiadomo że uchylać wstecz nic nie można (oprócz koordynacji oczywiście) to samo uznanie było by myślę zasadne w tej sprawie, podobnie jak przy sytuacjach zakończonych okresów zasiłkowych.
Aga:-*)
Ulciak
Referent
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Re: uchylenie decyzji przyznającej zasiłek rodzinny w części

Post autor: Ulciak »

aga11103 pisze:teraz tak myślę czy nie wystarczyła by sama decyzja uznająca za nienależnie pobrane świadczenie i żądająca zwrotu??? Co myślicie? Skoro teraz prawo do świadczeń nadal jej przysługuje a wiadomo że uchylać wstecz nic nie można (oprócz koordynacji oczywiście) to samo uznanie było by myślę zasadne w tej sprawie, podobnie jak przy sytuacjach zakończonych okresów zasiłkowych.
sama sobie odpowiedziałaś :) nie masz czego uchylać. nakazujesz zwrot za te dwa miesiące i po zrobieniu utraty wypłacasz dalej :))
ODPOWIEDZ