Uchylenie decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 06 lis 2019, 11:57

Jakie przesłanki muszą wystąpić żeby uchylić decyzje uznającą dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się? Czy samo przyjście na wywiad i złożenie przez dłużnika wniosku o uchylenie takiej decyzji jest wystarczające?
pracownikgops117
Praktykant
Od: 19 sie 2019, 14:34
Zajmuję się: FA

Napisano: 06 lis 2019, 13:39

Absolutnie nie :)

W naszej ustawie nie ma nic o uchylaniu decyzji, aczkolwiek np. Mazurkiewicz kiedyś gadał żeby robić takie uchylenie. Ja osobiście tego nie robię.

Ale jeśli chcesz zrobić taka decyzje to wtedy gdy dłużnik całkowicie spłaci dług tzn egzekucja stała się skuteczna.

Lub gdy płaci co miesiąc min 50% kwoty zasądzonych alimentów, wywiad.
megi14-14
Starszy referent
Od: 19 sie 2019, 13:18
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 06 lis 2019, 14:50

No właśnie nic w ustawie nie ma, ale na chłopski rozum, skoro nie wydajemy decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się, gdy dłużnik stawi się na wywiad, niezależnie od tego czy płaci czy nie płaci, to dlaczego jak się stawi w przyszłym roku ma dalej być uznany za uchylającego się , skoro przyszedł na wywiad. Wychodzi na to, że wgl niepotrzebnie przeprowadzamy wywiad alimentacyjny, bo po co on ma do nas przychodzić na wywiad skoro dalej jest w mocy decyzja uznająca go za uchylającego się, tylko dlatego, że nie płaci? To wgl go nie wzywać najlepiej na wywiad jak już raz był uznany za uchylającego, bo po co skoro i tak to nie zmieni nic. Druga kwestia, to za każdym razem jak stawi się na wywiad, a w mocy jest decyzja uznająca go za uchylającego powinniśmy występować do komornika czy płaci 50%, tak? Żeby wiedzieć czy uchylić tą decyzję, czy nie.
pracownikgops117
Praktykant

Napisano: 06 lis 2019, 15:10

Nie wydajemy decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się jeśli przyjdzie na wywiad, i zobowiąże się w PUP mimo że nie płaci.
Krótko mówiąc współpracuje.

Jeśli ktoś pobiera FA co roku to za każdym razem postępowanie rozpoczynasz na nowo od początku. Po kolei. Tak samo wywiad przeprowadzasz co roku. Te same procedury.

Ten wywiad jest również po to, że np. jeśli w jednym roku było wszystko okej tzn Dłuznik płacił, zarejestrował się w PUP itd i nie wydałas mu decyzji uznającej za uchylającego się to jesli za drugim razem jednak np. nie przyjdzie na wywiad, nie płaci, nie zobowiąże się do zaraejetrowania w PUP to wtedy wszczynasz postępowanie uznające go za dłużnika.

Sam przeprowadzony wywiad nie powoduje że się traci status dłużnika alimentacyjnego.
Art. 2 ust 3 mówi że dłużnik alim. oznacza osobę zobowiązana do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja stała się ostateczna - krótko mówiąc status dłużnika alimentacyjnego traci się gdy spłaci sie cały dług i egzekucja jest skuteczna.

Jeśli raz była wydana decyzja uznająca za uchylającego się to nie piszesz za każdym razem do komornika. Chyba żeby zwrócił sie o zwrot prawa jazdy. To wtedy tak.
megi14-14
Starszy referent

Napisano: 06 lis 2019, 15:32

Czyli z tego co piszesz wynika, że jeżeli nie wydałaś decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych to ten dłużnik nie jest dłużnikiem alimentacyjnym? Czy nie mylisz przypadkiem pojęć "Dłużnik alimentacyjny", a "dłużnik alimentacyjny uznany za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych"?
pracownikgops117
Praktykant

Napisano: 06 lis 2019, 15:41

Mnie nie chodzi o to, że jak się stawi na wywiad to traci status dłużnika alimentacyjnego, broń boże, to logiczne, że traci go jak spłaci całe zadłużenie. Chodzi mi o to, że jeżeli stawi się na wywiad, jak to powiedziałaś "współpracuje", to dlaczego ma być dalej uznany za dłużnika uchylającego się od zobowiązań, jakieś chęci wykazał, a to że nie płacił przez ostatnie 6 miesięcy, to może dlatego, że nwm nie pracuje i sam nie ma środków na utrzymanie, albo jest poważnie chory. Bo skoro stawiłby się od razu na wywiad i byłby zarejestrowany w PUP to nie wydalibyśmy mu decyzji uznającej za uchylającego, bez wiedzy o tym czy płacił przez 6 miesięcy czy nie, bo jak się stawi to to czy płacił nas nie interesuje. Więc dlaczego jak się stawi po wydaniu takiej decyzji, mamy jej nie uchylić?
pracownikgops117
Praktykant

Napisano: 06 lis 2019, 15:59

no tak pomyliłam pojęcia :)

Zgodzę się z Tobą co napisałaś.

Aczkolwiek kontrola nigdy się do tego nie doczepiła, że nie wydawałyśmy takiej decyzji uchylającej :) mimo iz np. dłużnik się poprawił.

Jest to chyba kwetsia indywidualna ośrodkA no bo tak na prawdę nie ma słówka na ten temat w ustawie :)

Byłam kiedys na szkoleniu ale nie u Mazurkiewicza i babka mówiła że też nie robi takich uchyleń. Wiec każdy mówi co innego. I bądz tu człowieku mądry.
megi14-14
Starszy referent

Napisano: 07 lis 2019, 10:07

No dokładnie. Wiele niedopowiedzeń w tej naszej ustawie.Jesteś trzecią osobą która pracuje w funduszu i mówi, że nie uchyla takiej decyzji. Ja niestety mam bałagan w aktach, bo dziewczyna, która pracowała przede mną jednemu dłużnikowi uchylała decyzję, a innemu nie... Dlatego chciałam dowiedzieć się jak jest właściwie.
pracownikgops117
Praktykant

Napisano: 07 lis 2019, 10:43

Przepisy ustawy z 7.9.2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów nie przewidują możliwości uchylenia decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Możliwe jest jedynie, zgodnie z przepisem art. 5 ust. 6 uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:

1) ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w art. 5 ust. 3 oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub

2) nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego. Tyle. Wygasnięcie natomiast w przypadku jego śmierci... amen.
EmWu
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 12:21
Zajmuję się: Inspektor wszystkich PLUSÓW.

Napisano: 07 lis 2019, 11:44

Dokładnie jak Em Wu - nie ma podstaw prawnych do uchylania tych decyzji.
Ja nawet jak pisze o zwrot prawa jazdy, to decyzji nie uchylam (nie ma takiego zapisu).
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x