Uchylenie decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 07 lis 2019, 15:22

Dzięki za pomoc. Właśnie znalazłam opinie prawną na ten temat, zgodnie z którą decyzja "automatycznie" wygasa , jeżeli dłużnik stawi się na wywiad i płaci 50%. Poza tym, że nie mamy podstawy prawnej do uchylania decyzji, które są prawomocne, jedynie moglibyśmy to robić na podstawie art. 155 kpa, jednak wymagana jest zgoda zainteresowanego i oczywiście spełnienie powyższych przesłanek.
pracownikgops117
Praktykant
Od: 19 sie 2019, 14:34
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 lis 2019, 21:04

W naszej ustawie nie ma zapisu kiedy uchylamy D-UZN, ale jest art. 25..
Więc jeśli wobec dłużnika została wydana decyzja uznająca go za uchylającego się od zobowiązań, zostało zatrzymane prawo jazdy, po roku dłużnik przychodzi do mnie, zostaje przeprowadzony wywiad alimentacyjny + oświadczenie majątkowe, płaci m.in. 50 % zasądzonych alimentów, to uchylam taką decyzję (art. 154 k.p.a.)
Bo jeśli wystąpię z wnioskiem o zwrot zatrzymanego prawa jazdy, nie uchylę decyzji, a rok później znowu otrzymuję wniosek o podjecie działań wobec dł., który nie stawia się na wywiad, to przecież nie zatrzymam mu ponownie prawa jazdy na starą decyzję.
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16
Zajmuję się: FA

Napisano: 20 lis 2019, 13:03

Uważam,że ta kwestia powinna być wnikliwie i czytelnie wyjaśniona. Mam dość tych wątpliwości po tylu latach pracy. p. Wardach zawsze powtarza: piszcie, monitujcie że coś jest nie tak. Oczywiście do Ministerstwa. Zarówno w przypadku tych dylematów z FA jak i ze złotówką za złotówkę....
EmWu
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 12:21
Zajmuję się: Inspektor wszystkich PLUSÓW.

Napisano: 29 lut 2020, 8:33

art .5 ust 3. ustawy W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1)
złożenia oświadczenia majątkowego,
2)
zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy w terminie wyznaczonym przez organ właściwy dłużnika,
3)
bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych
- organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyj
To są przesłanki który dłużnik alimentacyjny spełnia by go uznać za uchylającego się! Ten przepis działa w odwrotna stronę również gdy mamy w obiegu decyzję uznającą dłużnika alimentacyjnego czyli dłuznik się poprawił stawia się na wywiad , spłaca 50% więc uchylamy status dłużnika uchylającego się ale dalej jest dłuznikiem! nie będzie dłużnikiem kiedy spłaci wszystko wtedy wygaszamy decyzje bo jest bezprzedmiotowa! I jeszcze odnośnie zapytania na jakiej podstawaie uchylimy decyzję uznającą dłuznika alimentacyjnego to podstawa to art.5 ust .3 w powiązaniu z art 25 ww.ustawy oraz zmiana z kpa tj art.154
ZaAn
Praktykant
Od: 29 lut 2020, 8:12
Zajmuję się: ŚW/FA/ZR

Napisano: 29 lut 2020, 9:28

Ewentualnie 163KPA
ZaAn
Praktykant
Od: 29 lut 2020, 8:12
Zajmuję się: ŚW/FA/ZR

Napisano: 30 kwie 2021, 8:36

Trochę się z Wami zgadzam (ale trochę z Mazurkiewiczem też).
Faktycznie ustawa o FA nie mówi nic o uchylaniu takich decyzji.
Ale to powiedzcie mi co w takiej sytuacji.
Dłużnik uznany za uchylającego się w 2018 r. Zabrane prawo jazdy.
Przyszedł pół roku zwracając się o zwrot prawo jazdy (zrobiliśmy wywiad, pracował i płacił ostatnie pół roku).
Kolejne dwa lata był na wywiadzie i było ok.
Teraz znów nie przyszedł (brak jakiegokolwiek kontaktu).
I co teraz?????? :roll: :?:
Przypominam ma oddane prawo jazdy. Decyzja z 2018 (nie uchylona)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 30 kwie 2021, 10:00

*Ilona pisze:
30 kwie 2021, 8:36
Przyszedł pół roku zwracając się o zwrot prawo jazdy (zrobiliśmy wywiad, pracował i płacił ostatnie pół roku).
zgadzam się z tym i dlatego ja robię to tak, że jak dłużnik spełnia wszystkie przesłanki i chce zwrotu prawa jazdy to ja stwierdzam wygaśnięcie decyzji ostatecznej (o uznaniu za uchylającego się) zgodnie z art. 162 § 1 pkt. 1 § 3 kpa.
Jeżeli w roku następnym nie przyjdzie na wywiad lub nie płaci to wtedy wszczynam postępowanie, robię decyzję i wysyłam wniosek do prokuratora i do starosty.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2021, 14:50

Ewela77 pisze:
30 kwie 2021, 10:00
*Ilona pisze:
zgadzam się z tym i dlatego ja robię to tak, że jak dłużnik spełnia wszystkie przesłanki i chce zwrotu prawa jazdy to ja stwierdzam wygaśnięcie decyzji ostatecznej (o uznaniu za uchylającego się) zgodnie z art. 162 § 1 pkt. 1 § 3 kpa.
Jeżeli w roku następnym nie przyjdzie na wywiad lub nie płaci to wtedy wszczynam postępowanie, robię decyzję i wysyłam wniosek do prokuratora i do starosty.
Też mam zamiar tak zrobić , tylko zastanawiam się jaka podstawa na wszczęciu postępowania
młoda

Napisano: 13 lip 2021, 15:24

młoda pisze:
13 lip 2021, 14:50
Ewela77 pisze:
30 kwie 2021, 10:00
*Ilona pisze:
Też mam zamiar tak zrobić , tylko zastanawiam się jaka podstawa na wszczęciu postępowania
dłużnik zwraca się z wnioskiem o zwrot prawa jazdy i to jest dla mnie podstawą do wszczęcia postępowania, ustalam czy płacił i wydaję decyzję wygaszająca.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2021, 11:51

Dłuznik już nie jest dłużnikiem, bo spłacił wszystko.
Żeby wygasić decyzję uznającą za uchylającego, czekasz na wniosek o zwrot prawa jazdy?
młoda

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x