zgadzam się z tym i dlatego ja robię to tak, że jak dłużnik spełnia wszystkie przesłanki i chce zwrotu prawa jazdy to ja stwierdzam wygaśnięcie decyzji ostatecznej (o uznaniu za uchylającego się) zgodnie z art. 162 § 1 pkt. 1 § 3 kpa.*Ilona pisze: ↑30 kwie 2021, 8:36Trochę się z Wami zgadzam (ale trochę z Mazurkiewiczem też).
Faktycznie ustawa o FA nie mówi nic o uchylaniu takich decyzji.
Ale to powiedzcie mi co w takiej sytuacji.
Dłużnik uznany za uchylającego się w 2018 r. Zabrane prawo jazdy.
Przyszedł pół roku zwracając się o zwrot prawo jazdy (zrobiliśmy wywiad, pracował i płacił ostatnie pół roku).
Kolejne dwa lata był na wywiadzie i było ok.
Teraz znów nie przyszedł (brak jakiegokolwiek kontaktu).
I co teraz??????![]()
![]()
Przypominam ma oddane prawo jazdy. Decyzja z 2018 (nie uchylona)
Też mam zamiar tak zrobić , tylko zastanawiam się jaka podstawa na wszczęciu postępowaniaEwela77 pisze: ↑30 kwie 2021, 10:00zgadzam się z tym i dlatego ja robię to tak, że jak dłużnik spełnia wszystkie przesłanki i chce zwrotu prawa jazdy to ja stwierdzam wygaśnięcie decyzji ostatecznej (o uznaniu za uchylającego się) zgodnie z art. 162 § 1 pkt. 1 § 3 kpa.*Ilona pisze: ↑30 kwie 2021, 8:36Trochę się z Wami zgadzam (ale trochę z Mazurkiewiczem też).
Przyszedł pół roku zwracając się o zwrot prawo jazdy (zrobiliśmy wywiad, pracował i płacił ostatnie pół roku).
I co teraz??????![]()
![]()
Jeżeli w roku następnym nie przyjdzie na wywiad lub nie płaci to wtedy wszczynam postępowanie, robię decyzję i wysyłam wniosek do prokuratora i do starosty.
dłużnik zwraca się z wnioskiem o zwrot prawa jazdy i to jest dla mnie podstawą do wszczęcia postępowania, ustalam czy płacił i wydaję decyzję wygaszająca.młoda pisze: ↑13 lip 2021, 14:50Też mam zamiar tak zrobić , tylko zastanawiam się jaka podstawa na wszczęciu postępowaniaEwela77 pisze: ↑30 kwie 2021, 10:00zgadzam się z tym i dlatego ja robię to tak, że jak dłużnik spełnia wszystkie przesłanki i chce zwrotu prawa jazdy to ja stwierdzam wygaśnięcie decyzji ostatecznej (o uznaniu za uchylającego się) zgodnie z art. 162 § 1 pkt. 1 § 3 kpa.*Ilona pisze: ↑30 kwie 2021, 8:36Trochę się z Wami zgadzam (ale trochę z Mazurkiewiczem też).
I co teraz??????![]()
![]()
Jeżeli w roku następnym nie przyjdzie na wywiad lub nie płaci to wtedy wszczynam postępowanie, robię decyzję i wysyłam wniosek do prokuratora i do starosty.