uchylenie decyzji w przypadku powrotu dziecka do rodziny biologicznej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 maja 2013, 14:08

Bardzo proszę o wypowiedź w poniższej kwestii:
Posiadam oświadczenie rodzica biologicznego, że d niem .... babcia która pełniła funkcje rodziny zastępczej opuściła mieszkanie i od tego dnia rodzic biologiczny przejął opiekę nad dzieckiem - babcia nie sprawuje juz bezpośredniej opieki. Został złożony wiosek do sądu i obecnie czekamy na rozwiązanie się rodziny zastępczej.
Zatem do jakiego dnia przysługuje rodzinie zastępczej świadczenie na dziecko?
Czy do dnia w którym rodzina zastępcza przestała sprawować bezpośrednią opiekę czy może dopiero od momentu wydania postanowienia sądu o rozwiązanie rodziny lub może od uprawomocnienia się tego postanowienia?
~Aga MOPS

Napisano: 09 maja 2013, 16:19

oczywiście, że od uprawomocnienia się postanowienia sądu..
~asia

Napisano: 09 maja 2013, 22:32

Art. 87. 1. Świadczenia i dodatki, o których mowa w art. 80 ust. 1 i art. 81, przyznaje się od dnia faktycznego umieszczenia dziecka odpowiednio w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka do dnia faktycznego opuszczenia przez dziecko rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka.

Wg mnie od momentu kiedy babcia nie sprawuje opieki nad dzieckiem nie należy się jej świadczenie - na podstawie powyższego art. My w takich wypadkach wydawaliśmy decyzję o zawieszeniu świadczenia i czekaliśmy na decyzję sądu. Jak sąd zalegalizował rozwiązanie RZ, wydawaliśmy decyzję uchylającą od momentu kiedy nastąpiło zawieszenie świadczenia. Taką konstrukcję poradził nam prawnik.
~Grzegorz

Napisano: 10 maja 2013, 14:39

tez tak myślę, że od momentu kiedy babcia się wyprowadziła ale wolałam sie upewnić.
dzieki.
~Aga MOPS

Napisano: 10 maja 2013, 15:58

oczywiście też tak uważam, jest zobowiązana do sprawowania osobistej opieki czego nie robi w związku z tym od razu bym jej uchyliła decyzję z dniem, z którym się wyprowadziła,
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x