uchylenie decyzji ws. dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 sty 2015, 14:05

mam problem
decyzja jeszcze nie stała się ostateczna a dłużnik zjawił się na wywiad i złożył oświadczenie majątkowe oraz oświadczenie że nie mógł się stawić w wyznaczonym terminie bo przebywał za granicą i dop.dziś wrócił.
mogę w takim wypadku uchylić decyzje? czy jak decyzja jeszcze nie ostateczna to wystarczy tylko umorzyć postępowanie?
pomocy!!!
problem

Napisano: 23 sty 2015, 14:08

ty nie. Jego problem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2015, 14:34

miał ktoś jeszcze podobny przypadek????

nie ukrywam że dłużnik naprawdę był wystraszony i prosił o pomoc bo nie chce stracić prawka, nie było go w kraju
przeprowadziłam z nim wywiad, odebrałam stosowne oświadczenia i chciałabym to jakoś załatwić żeby jednak nie kierować wniosku o zatrzymanie prawa jazdy

nie mogłabym umorzyć postępowania i uchylić decyzji powołując się w uzasadnieniu
Na podstawie art. 105 § 1 Ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 267), gdy  postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
W związku z tym, że w dniu ............... r. zgłosił się Pan..................... do Ośrodka Pomocy Społecznej w celu przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego oraz złożenia oświadczenia majątkowego postępowanie w tej sprawie stało się bezprzedmiotowe.
tak piszę w decyzji umarzającej postępowanie jak tylko wydam zawiadomienie ws.uznania dłużnika za uchylającego się
problem

Napisano: 23 sty 2015, 16:16

pomóżcie, proszę :?
problem

Napisano: 23 sty 2015, 16:18

niech próbuje na wznowienie postępowania
https://www.arslege.pl/przeslanki-wznowi ... a/k3/a779/
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2015, 16:18

tylko to on musi się zwrócić z prośba
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2015, 8:57

dziękuję za podpowiedź :)
problem

Napisano: 26 sty 2015, 9:56

było wyjaśnienie ministerstwa w podobnej sprawie, w którym Tomasz Wardach pisał " Jeśli jednak decyzja o uznaniu dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od
zobowiązań alimentacyjnych nie stała się ostateczna, gdyż dłuznik w ustawowym terminie
złożył odwołanie i jednocześnie dopełnił obowiązków wskazanych w art. 5 ust. 3 ustawy o
pomocy osobom uprawnionym do alimentów, to mozliwe jest uchylenie ww. decyrji przez,
organ właściwy na podstawie art. 132 § 1 Kodeksu postępowania admirristlaeyjllegtl i
umorzenie postępowania w sprawie uznania dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się ocl
zob ow lązań al imentacyj nych,.

Mam wzór jesli chcesz takiej decyzji
ninoczka1

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x