uchylenie decyzji wstecz - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 paź 2023, 8:26

Mam problem, i nie wiem jak to mam argumentować, by udowodnić że mam rację.
We wrześniu 2023 wyszło, że mąż wnioskodawczyni w okresie styczeń - lipiec 2023r. prowadził działalność gospodarczą. Po doliczeniu dochodu za luty 2023 ustalono, że świadczenia za marzec - lipiec 2023r. są nienależnie pobrane. W związku z czym wszczęłam postępowanie w sprawie ustalenia oraz zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za marzec - lipiec. No i tu zaczynają się schody. Mój kierownik uważa, że najpierw muszę uchylić decyzję od lutego "bo przecież coś z tą decyzją trzeba zrobić". Wiem że nie można uchylać decyzji wstecz. Mam jej dać podstawę prawną która o tym mówi. Pomoc społeczna uchyla wstecz, a my???? No i tu mam problem. Może ktoś ma coś, co mogłabym przedstawić jako argument? W LEX jest tyle różnych przykładów, że tam odpada. Kierownik znalazł mi że można uchylić wstecz, ja mu znalazłam, że nie można uchylać. Pomóżcie, bo zaczynam wątpić w swoje doświadczenie - skromne ale jest :).
nowa w FA
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 10:39
Zajmuję się: FA,ŚR

Napisano: 27 paź 2023, 8:37

tak w skrócie
nie można uchylać wstecz na podstawie art 32 uosr, nie można go stosować po zakończeniu okresu zasiłkowego
można uchylać wstecz na innej podstawie, np 155kpa

pojawia się orzecznictwo, że można wstecz na podst. 32 ale tylko na korzyść strony

my uchylamy na bieżąco i robimy NP, po okresie zasiłkowym tylko NP. Dopuszczalne jest, w tej drugiej sytuacji, następcze (po uostatecznieniu decyzji NP) uchylenie decyzji na podst. 32 wstecz za okres za jaki są NP - czytałem takie ze 2 wyroki. My tego nie robimy bo szkoda czasu.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x