Uchylenie/zmiena decyzji nieostatecznej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 lis 2022, 16:06

Wydałam Stronie decyzję w której odmówiłam zasiłek rodzinny za wrzesień 2022 r. i przyznałam za październik 2022 r. Decyzja ta nie stała się ostateczna. Dzisiaj otrzymałam dokument mający wpływ na prawo do zasiłku rodzinnego tj. zasiłek nie przysługuje również za październik 2022 r. - dziecko wyjechało na Ukrainę 19.09.2022 r.

Czy mogę zmienić/uchylić dec nieostateczną? Strona zapowiedziała, ze będzie składać odwołanie (nie zgadza się z odmową zasiłku za wrzesień 2022 r. - przekroczenie kryterium) Czy poczekać na odwołanie i na podstawie art. 132 kpa zmienić/uchylić październik 2022 r. Strona ponownie odwoła się nowej decyzji ?
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 23 lis 2022, 8:34

Czy poczekać na odwołanie i na podstawie art. 132 kpa zmienić/uchylić październik 2022 r.
Strona ponownie odwoła się nowej decyzji
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 23 lis 2022, 9:07

Co wy to gadacie. Przepis mówi, jeżeli odwołanie wniosły wszystkie strony, a organ administracji publicznej, który wydał decyzję, uzna, że to odwołanie zasługuje w całości na uwzględnienie, może wydać nową decyzję, w której uchyli lub zmieni zaskarżoną decyzję.

Rozumiem kobieta chce IX i X a wy IX jej odmówiliście i X daliście. Teraz chcecie jej w trybie odwołania zabrać X ? Gdzie tu jest uwzględnienie odwołania strony ?

Na kombinowane jest bo nie napisano dlaczego IX odmowa a przyznanie na X, gdzie z tego co jest napisane powinno być na odwrót ale i to jest wątpliwe.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 lis 2022, 10:58

Szarak pisze:
23 lis 2022, 9:07
Co wy to gadacie. Przepis mówi, jeżeli odwołanie wniosły wszystkie strony, a organ administracji publicznej, który wydał decyzję, uzna, że to odwołanie zasługuje w całości na uwzględnienie, może wydać nową decyzję, w której uchyli lub zmieni zaskarżoną decyzję.

Rozumiem kobieta chce IX i X a wy IX jej odmówiliście i X daliście. Teraz chcecie jej w trybie odwołania zabrać X ? Gdzie tu jest uwzględnienie odwołania strony ?

Na kombinowane jest bo nie napisano dlaczego IX odmowa a przyznanie na X, gdzie z tego co jest napisane powinno być na odwrót ale i to jest wątpliwe.

Strona do 30.09.2022 r. była zatrudniona i przekroczyła kryterium dochodowe. Od października kwalifikuje się dochodowo. Dlatego byłą odmowa za wrzesień i przyznanie za październik. Decyzja została wysłana do Strony i wiem, ze będzie składać odwołanie od decyzji gdyż nie zgadza się z przekroczeniem za wrzesień. Dodatkowo po odbiorze dec. Strona złożyła oświadczenie, że we wrześniu syn wrócił na Ukrainę, wobec powyższego październik również nie przysługuje.

Szarak - co powinnam w takiej sytuacji zrobić ? Przesłać odwołanie wraz z pełną dokumentacją w tym oświadczeniem Strony o powrocie syna na Ukrainę i SKO podejmie decyzję ?
Karolin@
Starszy referent

Napisano: 23 lis 2022, 11:27

No teraz już nic nie zrobisz, jedynie wysłać komplet dok. do SKO.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 lis 2022, 11:29

Szarak pisze:
23 lis 2022, 11:27
No teraz już nic nie zrobisz, jedynie wysłać komplet dok. do SKO.
Dziękuje za pomoc
Karolin@
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x