Przypomnijcie mi bo już zgłupiałam Podobna sytuacja Pani złożyła wniosek o zr, mężatka nie wpisała męża do składu rodziny ale dołączyła wyrok o alimentach i oświadczyła ,że je otrzymała.Przyjęłam wniosek. Co w takiej sytuacji gdy nie maja rozwodu. Wezwać ją do uzupełnienia jego do składu rodziny> Co z jego dochodem i tymi alimentami, która ona od niego otrzymała.Gdyby miał być w składzie to już zostałam poinformowana,że żadnych dokumentów w jego sprawie Pani mi nie dostarczy bo nie ma z nim kontaktu. :
Niestety męża wpisać musi, wynika to z definicji rodziny. Także wykazać jego ewentualne dochody.
Alimentów od męża nie doliczałabym (no chyba, że pani pobiera z funduszu, wtedy jak najbardziej tak).
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
Tylko jak teraz jej to wytłumaczyć ,że mimo tego ,ze ma zasądzone alimenty my bierzemy jego dochód i jego do składu. Argumenty typu bo tak stanowi definicja rodziny nie docierają.
No trudno .... jeżeli nie przyjmuje do wiadomości ,że tak stanowi prawo i że TY nie możesz tego prawa łamać... to raczej inaczej wytłumaczyć się nie da.
Zaproponuj - niech wystartuje w wyborach na prezydenta i zmieni prawo jeżeli jej się nie podoba .