uchylić czy zmienić decyzję - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 gru 2024, 16:00

osoba ma przyznany zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2024/2025 w pełnej wysokości. W grudniu należało doliczyć dochód uzyskany z tyt. zatrudnienia za miesiąc listopad. Okazało się, iż w grudniu nie należą się świadczenia, natomiast od stycznia świadczenia przysługują w ramach zł za zł. Czy należy uchylić decyzję, natomiast w styczniu osoba złoży nowy wniosek? Czy zmienić decyzję tylko co ze świadczeniami za grudzień?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 13 gru 2024, 8:36

Art. 32. 1. Organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

Nie da się w jednej decyzji uchylić i zmienić bo przepis mówi albo uchyłka albo zmiana. Zastanów się jakbyś napisała wyrzeczenie decyzji : zmienić decyzji że w pkt 1)uchylisz na grudzień a w pkt2) zmienisz od stycznia ? No nie da się. Ja uchylam i nowy wniosek w styczniu. Poza tym ja patrzę z perspektywy zasady 3 miesięcy bo w nowej decyzji ja już w pouczeniu wytłuszczam, żeby strona była świadoma.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 gru 2024, 9:28

a tu się nie zgodzę ;) "lub" to nie "albo", jedno to alternatywa łączna a drugie rozłączna, w "lub" zawiera się "i"
u nas powszechne są decyzje 1. uchylić coś tam w decyzji xxx. 2. Zmienić coś tam w decyzji xxx
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 13 gru 2024, 10:16

Chyba komisji śledczej z panem generałem się naoglądałeś :D
Co do zasady z tymi spójnikami masz rację ale tu chodzi o to że to są dwa odrębne postępowania. Zmiana decyzji nie pozbawia uprawnienia do świadczenia a uchylenie decyzji pozbawia całkowicie prawa do otrzymywania świadczenia. Można by było dyskutować gdyby to było uchylenie w części. Teraz nie mam czasu ale miałem gdzieś orzecznictwo w tym temacie postaram się wrzucić.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 13 gru 2024, 10:28

Szarak pisze:
13 gru 2024, 10:16
Można by było dyskutować gdyby to było uchylenie w części.
nie no, oczywiście, że w części ;) w całości to absolutnie...
1. Uchylam decyzję xxx w częsci dotyczącej czegoś tam.
2. Zmieniam w częsci dotyczącej innego czegoś

takie przypadki jak ten z tematu załatwiamy rozpiską złotówki, że za grudzień świadczenia przysługują w kwocie 0
Więc u nas by to wyglądało prawodpodobnie mniej więcej tak
1. Zmieniam decyzję xxx i ustalam, że od 1 grudnia w sprawie mają zastosowanie... (przepisy złotówkowe)
2. Ustalam do wypłaty łączną kwotę ble ble w wysokości
1) grudzień 0
2) od stycznia ile tam wyszło
3. Pozostałe bez zmian
4. Wykonawcze

baliśmy się, że nie przejdzie w kolegium ale kilka było i się nie czepili
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 13 gru 2024, 11:02

Sam widzisz zmieniasz decyzję i ustalasz
0 na grudzień
od stycznia kwota x
A nie że zmieniasz w ten sposób, że
grudzień uchylasz
od stycznia kwota x

Dla mnie to co napisałem to decyzja zmieniającą a nie uchylająca i zmieniająca.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 13 gru 2024, 11:07

tak, ale z tym wcześniejszym to nie chodziło mi o ten konkretny przypadek tylko ogólnie łączenie uchylenia ze zmianą.
Przykładowo jak osoba traci dodatek. 1. Uchylam w cześci tego dodatku a 2. Zmieniam inne rzeczy, np tę złotówkę bo mi łączna kwota uległa zmianie.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x