Witajcie.
Czy mieliscie taki przypadek ze w trakcie roku szkolnego uczeń został zabrany do domu dziecka poza teren Waszej/go gminy/ miasta?
Cofnać stypendium?
Dom dziecka zapewnia całodobowe utrzymanie dziecka wraz z materiałami szkolnymi. Najlepiej napisać do placówki z wnioskiem o wydanie zaświadczenia, że dziecko u nich przebywa i że posiada całodobowe utrzymanie. Na tej podstawie cofnąć stypendium od pierwszego całego miesiąca, które dziecko tam spędziło.
mam podobny problem ale w moim przypadku było umieszczenie w pieczy zastępczej. Nie cofałam dec tylko zmieniłam z przyznającej na odmowną bo nie rozliczona jeszcze była i nie miałam podstaw do żądania zwrotu- myślę , że dobrze zrobiłam ale chciałabym zeby ktoś doświadczony się wypowiedział
Uczen zostal zabrany do domu dziecka pod koniec listopada. Wyplacamy stypendium jednorazowo wlasnie teraz. Czyli mam zmiecic decyzje i zrobic za wrzesien-listopad przyznanie a od grudnia wstrzymanie?
Czy jeśli dziecko zostało umieszczone w placówce opiekuńczo - wychowawczej to rodzicom przysługuje prawo do pobierania stypendium szkolnego ?
Czy dziecko to nadal powinno być liczone w składzie rodzinny?