UKR - rodzinne, dokumenty proszę o radę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 cze 2025, 10:21

Już chyba bardziej zakręconej sprawy nie miałam.
Pani status UKR posiada czworo dzieci. Troje z byłym partnerem/mężem , czwarte dla mnie nie do końca jasne nosi panieńskie nazwisko Pani, ale Pani twierdzi że jest to dziecko byłego partnera/ męża. Pani jest mężatką. Obecny mąż nie jest ojcem ani jednego z tych dzieci. Walczy na Ukrainie. Były partner też walczy na Ukrainie. W rejestrze Pesel ( już raz poprawiała wpis) figuruje imię matki - bez nazwiska wcześniej nawet tego nie było . Ojca nie ma wcale.
Pytana o alimenty w celu ustalenia dochodu - jest mężatką, przyniosła nie przetłumaczony dokument notarialny z którego po naszym tłumaczeniu przez tłumacza google wynika że ojciec dzieci pozwala nowemu mężowi sobie te dzieci adoptować :) .
Moje główne pytanie brzmi czy ta Pani waszym zdaniem powinna poprawić te PESELE dzieci ???
Nie wynika z nich moim zdaniem że ona jest matką tych dzieci - jest tylko imię bez nazwiska,a ojca nie ma. Czy wystarczy jakby mi np. przyniosła paszporty ??? Czy wysłać ją drugi raz do USC
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 24 cze 2025, 11:33

PESEL sprządzają w USC na podstawie dokumentów i oświadczeń Pani Ukrainki, jeżeli Pani nie podaje danych to w PESELOWNI tego nie odnotują.
Jak dla mnie nalezy wezwać Panią o przetłumaczony na jezyk polski przez tłumacza przysięgłego obecny akt małżeństwa - wtedy nie musi mieć zasądzonych alimentów na dzieci Oraz przetłumaczone akty urodzenia wszyskich dzieci w sposób jak wyżej. Może tego 4 dziecka ojciec jest po prostu nieznany. Oraz oświadczenie a najlepiej zaswiadczenie z Ukrainy że nie ma zasądzonych alimentów na te dzieci i ich nie pobiera od ojców dzieci oraz że nie pobiera świadczen na Ukrainie które odpowiadają zasiłkowi rodzinnemu w Polsce.
Nikodemus
Stażysta
Od: 11 wrz 2024, 19:56
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 cze 2025, 13:13

Może jeszcze ktoś ??
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU