Ukrainka - wniosek na św. rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 maja 2023, 8:50

Ukrainka, która przyjechała przed wojną złożyła wniosek na świadczenie rodzicielskie, ma zezwolenie wojewody na pobyt czasowy w celu połączenia się z rodziną - małżonkiem na podst. art. 159 ust 1 pkt 1 lit e ustawy o cudzoziemcach. Czy przyznać świadczenie?
amgam
Praktykant
Od: 24 kwie 2020, 8:39
Zajmuję się: ŚW/FA/ZR

Napisano: 10 maja 2023, 9:22

Literalnie nie, ale podchodząc celowościowo jak ma dokument uprawniający do pobytu i wykonywania pracy to można dać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 maja 2023, 9:43

nie ma dokumentu do wykonywania pracy tylko w celu połączenia się z rodziną tak jak napisałam
amgam
Praktykant

Napisano: 10 maja 2023, 9:47

To ja bym odmówił.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 maja 2023, 10:16

połaczenie z rodziną (pobyt na podst. 159 ust. 1 uocudz.) - ma prawo do pracy z automatu, niejako zaszyte w tym typie zgody pobytowej, nie potrzebuje żadnych innych zgód / zezwoleń na pracę
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 maja 2023, 10:34

Tak wiem dotyczy świadczenia dobry start ale to kopiuj wklej art.2 naszej ustawy ze świadczeń rodzinnych.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/9C12644A3E

Nadesłana przez skarżącą, w odpowiedzi na wezwanie organu I instancji, kserokopia posiadanej przez nią wizy typu D, która została wydana w oparciu o oświadczenie o powierzeniu pracy cudzoziemcowi, mieści się w wyłączeniach zawartych w § 2 pkt 2 lit. d rozporządzenia, a więc z oczywistych względów nie stanowi tytułu pobytowego uprawniającego do otrzymania świadczenia. Co więcej skarżąca w toku postępowania administracyjnego konsekwentnie podnosiła, że pracę wykonuje na podstawie ww. wizy i oświadczenia, a więc nie na podstawie karty pobytu, która uprawnia do otrzymania świadczenia dobry start. Karty takiej nie przedłożyła, pomimo wystosowanego w tym względzie wezwania. Co prawda skarżąca w dniu 3 sierpnia 2020 r. złożyła w Urzędzie Wojewódzkim wniosek o pobyt czasowy, który został pozytywnie rozpatrzony decyzją Wojewody Z. z dnia [...] listopada 2021 r., jednakże skoro zezwolenie zostało wydane na podstawie art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o cudzoziemcach, to również nie stanowi jednego z określonych w § 2 pkt 2 rozporządzenia tytułów pobytowych uprawniających do świadczenia. W sytuacji cudzoziemca ustawodawca wymaga, aby legitymował się on dokumentem potwierdzającym zakończenie procedury legalizującej pobyt na terytorium RP takim jak karta pobytu. Zgodnie z przepisami ustawy o cudzoziemcach karta pobytu jest wydawana po wydaniu decyzji o zezwoleniu na jeden z rodzajów pobytu, w tym pobytu czasowego i stanowi o zakończenie procedury legalizującej pobyt cudzoziemca w Polsce. Dokument ten potwierdza zarówno prawo pobytu cudzoziemca na terenie kraju, tj. Polski i jego tożsamość jak i uprawnia do otrzymania świadczenia dobry start, o ile zostały spełnione pozostałe przesłanki. Stąd też posiadanie samego zezwolenia na pobyt czasowy wydanego w warunkach art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o cudzoziemcach nie jest wystarczające do przyznania świadczenia, lecz należy uzyskać kartę pobytu. Tymczasem z akt nie wynika, aby skarżąca taką kartą legitymowała się.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 maja 2023, 10:42

jest też kopa orzeczeń, że nie treść karty pobytu a uprawnienia ustawowe wynikające z rodzaju pobytu są decydujące ;) niestety nie mam takiego talentu w szukaniu sygnatur więc na szybko nie wrzucę ale czytałem kilka ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 maja 2023, 10:48

Dlatego pisałem, że literalnie nie, ale celowościowo można dać jak ma uregulowany pobyt i ma pozwolenie na pracę. Sam przyznawałem na odpowiednią Wizę (regulowała pobyt) i kartę Polaka (regulowała dostęp do rynku pracy) bez SKO. Dlatego dopytywałem czy ma jakoś inaczej uregulowany dostęp do rynku pracy. Tutaj do końca nie wiem jak z tą pracą przy tym art. 159 ale pamiętam ten wyrok z 300+.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 maja 2023, 11:54

Szarak pisze:
10 maja 2023, 10:48
Dlatego pisałem, że literalnie nie, ale celowościowo można dać jak ma uregulowany pobyt i ma pozwolenie na pracę. Sam przyznawałem na odpowiednią Wizę (regulowała pobyt) i kartę Polaka (regulowała dostęp do rynku pracy) bez SKO. Dlatego dopytywałem czy ma jakoś inaczej uregulowany dostęp do rynku pracy. Tutaj do końca nie wiem jak z tą pracą przy tym art. 159 ale pamiętam ten wyrok z 300+.
A co z art. 1 ust. 2 pkt 2 lit e ostatni myślnik ustawy o świadczeniach rodzinnych?
amgam
Praktykant

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem