Właśnie. Napiszcie mi proszę, jak Abel krowie. Jak liczyć ten cholerny dochód. Baba ma ulgę z podatku i składek. Jak obliczyć dochód? Ulga jest dochodem nieopodatkowanym. Co zrobić ze składkami? Czy je pomniejszamy o wysokość składki dodanej do ulgi?
Pytasz się czy był składany PIT UZ jak tak to ma wnioskodawca przynieść - to jest ulga na dzieci , chyba że pamięta kwotę to niech napisze w oświadczeniu o dochodzie nieopodatkowanym.
ja swoich pytam o te PITy/UZ to nie maja zielonego pojęcia, dobre jest to, ze w zeszłym roku jak przynosili dochody za 2014 rok to US pisąl adnotacje, że za rok 2014 podatkim złozył PIT/UZ, wiec sprawdze i im podpowiadam
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
To wiem, ale co zrobić w przypadku jeżeli "zabrakło" odprowadzonego podatku na ulgę i "wzięli" brakującą kwotę ze składki zdrowotnej. Co wtedy? Czy pomniejszamy składkę zdrowotną o tę kwotę, która weszła w ulgę? Czy zostawiamy składkę zdrowotną bez zmian?
coraz ciekawiej jest w tym naszym kraju. Ludzie dostają tyle kasy od Państwa ze sami nie wiedzą co kiedy i ile dostali? Osoba składająca wniosek o świadczenie z FA i ŚR winni wiedziec ile dostali. Kto wie to oświadczy w odpowiednim załaczniku i po srawie a kto nie to nie oświadczy i taka prawda.
szczerze powiedziawszy tez się tym nie przejmuje, a już na pewno nie będę analizować czy komuś starczyło podatku i co się stało ze składkami...ma oswiadczyć pouczam o odpowiedzialności karnej i na tym się kończy moja rola
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
No raczej się nie kończy, bo to do nas należy zbadanie jaka jest sytuacja dochodowa wnioskodawcy. I jeśli widzimy, że pracował w roku 2014 więc jest duże prawdopodobieństwo odliczenia dziecka a usilnie wmawia, że nic takiego nie miał, to niestety ale każda kontrola przyczepi się do ciebie. Miałam taką sytuację, że zarzucono mi nieprawidłową weryfikację dochodów. Robiłam tak jak mówisz, oświadczenie klienta i cześć. Przejechałam się na tym. Wolę dmuchać na zimne niż później...