a jakie oswiadczenia masz na mysli ? zalacznik nr 5 ? jesli tak - to tak jak do tej pory;-) dochod i skladka spoleczna są takie jak im zaklad pracy w pit 11 wpisal a nalezny podatek to sami musza wiedziec ile go w koncu zaplacili (teoretycznie bedzie to zaliczka na podatek minus ulga jaka dostali do wysokosci zaplaconego podatku)...wiec jesli ktos skorzystal z ulgi ponad zaplacony podatek (czyli tej do wysokosci zaplaconych skladek spolecznych i zdrowotnych) to podatek nalezny u nich bedzie zero
dzięki Kb jesteś wielka bo ja już zgłupiałam i odesłałam kobietę bo mi przyniosła 2 zaświadczenia z us na jednym ulga a na drugim dochód i nie miał pitów więc ją odesłałam do domu po pity.
u nas też Urząd skarbowy daje dwa pit-y jeden z dochodem drugi na którym jest mala kwota z PIT UZ jako dochód z 2014r. (taki sam druk jak dochody - zgodny z rozporządzeniem)
co z tym robić?
jest bardzo glupi:) bo zaswiadcza ze to dochod podlegajacy opodatkowaniu (skoro mowicie ze na takim druku jak ze wzoru to wystawia) a ta ulga takim dochodem nie jest...u mnie jeszcze nikt nie przyniosl dwoch zaswiadczen...poki co przynosza tylko jedno zaswiadczenie takie jak trzeba
tak na dobrą sprawę jeśli to jest dochód uzyskany w 2014r na wzorze zaświadczenia z naszego rozporządzenia to powinnam go doliczyć do dochodu osoby ... jak myslicie?
u mnie już było 2 osoby z takimi zaświadczeniami wyglądają identycznie tylko na jednym jest dopisane że podatnik złożył także pit-uz a na drugim ze podatnik złożył także pit 36 (37)