ulga na dzieci, ulga dla młodych - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 sie 2021, 11:24

Proszę o konkretną odpowiedź odnośnie ulgi na dzieci. Zgodnie z ustawą o dodatkach mieszkaniowych dochód liczymy z trzech poprzedzających miesięcy (również dochód nieopodatkowany) Tylko jeśli chodzi o gospodarstwo rolne lub kartę podatkową i ryczałt jest inaczej
Rozumiem, że tą ulgę na dzieci liczymy do dochodu jeśli została wypłacona w okresie trzech miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku tak?
I co z ulgą dla młodych?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 23 sie 2021, 12:07

tak, ulgę na dziecko/dzieci liczymy. Tak jak w świadczeniach rodzinnych :)
Ilona.t
Praktykant
Od: 26 sty 2021, 11:44
Zajmuję się: DM/DE

Napisano: 23 sie 2021, 15:27

Niestety mało mi ten post rozjaśnił sprawę. Skoro ulga na dzieci czy ulga dla młodych miałaby być liczona tak jak w świadczeniach rodzinnych to na tą chwilę do końca października 2021 rokiem bazowym przy świadczeniach rodzinnych z którego powinniśmy brać ulgę jest 2019r. Natomiast w nowym okresie zasiłkowym świadczeń rodzinnych tj. od listopada 2021 powinniśmy brać pod uwagę rok bazowy 2020r.
Ja jednak nie patrzyłabym na okresy zasiłkowe gdyż w naszej ustawie nie mamy takich podanych. Ulgę na dzieci brałabym pod uwagę w momencie gdy docelowo zostanie wypłacona w okresie trzech miesięcy od momentu złożenia wniosku o dodatek mieszkaniowy. Np:
Strona składa wniosek powiedzmy w kwietniu 2021i przedstawia dochód z marca lutego i stycznia 2021 gdzie powiedzmy w marcu 2021 otrzymała zwrot ulgi na dzieci za rok 2020. Proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę :) :) :D
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x