ulga rodzinna w dochodach - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 04 lut 2015, 13:50

Czy kto wie w jaki sposób będziemy wliczać do dochodów za 2014 r. przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych na okres 2015/2016 nową ulgę na dzieci
alagg

Napisano: 04 lut 2015, 13:57

a dlaczego mielibysmy ja wliczac do dochodow za 2014 rok ?
przeciez jesli ktos ja dostanie (te ktora stanowi teraz dochod niepodle)gajacy opodatkowaniu do swiadczen rodzinnych) to dostanie ja dopiero teraz - czyli w roku 2015 i to bedzie jego dochod osiagniety w 2015 roku
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2015, 13:58

prawdopodobnie ta kwota będzie na PIT 0 przy rocznym PIT, więc będą spisywać na oświadczenie
gosia.b

Napisano: 04 lut 2015, 14:22

przecież dotychczasowa ulga rodzinna za 2013 podwyższała dochód za 2013 mimo że ludzie rozliczali się w 2014 r.
alagg

Napisano: 04 lut 2015, 14:31

będzie miała wpływ na okres zasiłkowy 2015/2016 jak będą dochody za 2014 rok przecież to tak samo jak z podatkiem poprostu nie ma podatku więc nie można odliczyc od dochodu i tak samo jak braknie podatku więc będą odliczane ze składek na ubezpieczenie społeczne i tym samym nie ma na zaświadczeniu składek na ubezpieczenie społeczne więc nie ma co odliczyc od dochodu niektórzy dopiero sie obudza przy składaniu wniosków we wrześniu na rodzinne jak sie okaże ze dochód przekracza
carina

Napisano: 04 lut 2015, 14:35

Moja Kierownik pytała o to na szkoleniu i powiedziano jej, ze ulga otrzymana w 2015 roku, będzie liczona do dochodu za 2015 rok, czyli na okres zasiłkowy 2016/2017.
Sylwuś

Napisano: 04 lut 2015, 14:38

ale dotychczas to ludzie dostawali ulge ze swoich wlasnych zarobionych pieniedzy:) jak nie mieli tyle zaplaconych zaliczek na podatek co mogli dostac ulgi - to dostali tylko tyle ile wplacili zaliczki , a teraz niektorzy co nie zarobili dosc,zeby ze swojej kasy dostac przyslugujaca ulge - dostana ja w prezencie:) i ten prezent bedzie stanowil dochod do swiadczen rodzinnych
carina - jesli ta ulga ma stanowic dochod do swiadczen i jest na to dolozony tiret do dochodow niepodlegajacych opodatkowaniu:) to nie wydaje mi sie,aby na zaswiadczeniach z us nie bylo skladek spolecznych
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2015, 14:47

rozmawiałam na ten temat z biurem rachunkowym co rozlicza podatników no i te ulgi na dzieci jak komu braknie podatku więc sie wypełnia PIT UZ i tam sie odlicza ze składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne a jak komu braknie i podatku i składek na ubezpieczenie społeczne to dostanie tyle ulgi ile ma tych opłaconych składek a państwo nie dopłaci brakującej kwoty więc nie wiem co wy tu wypisujeci ze będą składali jakieś oświadczenie przecież tak samo było jak weszła piersza ulga na dzieci co odliczali tylkoz podatku tez nikt nie oświadczał że dostał tyle i tyle ulgi tylko poprostu nie było wykazanego na zaświadczeniu z US podatku i automatycznie dochód był większy i ja myslę ze tak samo bedzie to działalo teraz jak będa odliczać ze skłądek na ubezpieczenie społeczne
carina

Napisano: 04 lut 2015, 15:16

Art. 3 pkt 1 lit. c) ustawy o św. rodz. dz. u. z 2015 poz 114
-kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych;
ooo

Napisano: 04 lut 2015, 15:21

Byłam na szkoleniu, ale dla pewności zadzwoniłam jeszcze do US i tam mi potwierdzili, że nas to będzie interesowało dopiero jak rokiem bazowym będzie 2015, czyli okres zasiłkowy 2016/2017, ale niestety ludzie już dzwonią i pytają czy mają to sobie odliczać czy może mają z tego zrezygnować, żeby dochód im nie przekraczał :
Gosiek

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x