umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 mar 2009, 15:41

Proszę o poradę. Mam petenta , lat 50, kawaler, chory na stwardnienie rozsiane. Rodzice nie żyją. Parę lat temu petent przepisał gospodartswo rolne, nowowybudowany bydynek mieszkalny na rzecz siostry i jej męża, którzy zamieszkują w innej miejscowości. Wszystko przekazał aktem notarialnym jako darowiznę. W zamian rodzina miała opiekować się nim w chorobie i niepełnosprawności. Z obowiązku tego nie wywiązują się , nawet go nie odwiedzają. W tej chwili petent ubiega się o umieszczenie i odpłatność w DPS. Ma niewielką renrę inwalidzką. Radziliśmy petentowi cofnąć darowiznę skoro rodzina nie wywiązuje się z zalecenia w akcie notarialnym. Petent nie chce tego zrobić. W tej chwili daliśmy mu opiekunkę . Stan zdrowia się jednak powoli pogarsza i nie długo taka pomoc nie wystarczy. Czy naprawdę nie można egzekwować należytej opieki od rodziny? Mam jeszcze drugie pytanie czy u rodzeństwa robi sie wywiad alimentacyjny. Wydaje mi się , że nie.
~Ala

Napisano: 24 mar 2009, 10:31

obowiązek spoczywa naosobach obdarowanych,jezeli jest zapis ,ze w zamian za opieke,
odwołanie równiez do kodeksu cywilnego
~pela

Napisano: 01 kwie 2009, 16:12

Na Boga! dlaczego używasz słowa-PETENT!!!!! Przecież wiesz ,że my pracownicy socjalni posługujemy sie pojęciem KLIENT, to bardzo ważne dla prestiżu zawodu . A odpłatnośc można ustalić od obdarowanych sądownie.(zgodnie z kc)
~Marta

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x