Wiem,że są ośrodki ,które dopłacają do pobytu w Zakładach Opiekuńczo -Leczniczych.zawsze to mniej niż opłata za DPS. Osoba przebywająca wZOL ma własne świadczenia które przekraczają k.d. ZOL oczekuje dopłaty około 600zł. jaką decyzje ewentualnie wydać.
Zasiłek celowy specjalny, wtedy oczywiście nie 600 zł, lecz tak jak nakazuje ustawa. Trzeba negocjować, oczywiście nieoficjalnie. Nie polecam tej drogi, tylko i wyłącznie w ostateczności, i na krótki okres czsu.
Jeszcze dopowiem, trzeba skontaktować się z ZOL, kiedy jest szansa na tzw. \" bezpłatne miejsce\" ( odpłatność 70 %), niektóre ZOL niechętnie się do tego przyznają, czasem trzeba czekać nawet 10 miesięcy. No cóż, zawsze to jakaś wizja.
A ja wiem, ze niesluszne jest pobieranie przez ZOLe pieniedzy, np z OPS. Szukam co prawda na to art. Jak cos znajde, dam zna.c Wiem, ze niektore OPS nie placa, a bo nieslusznym jest pobieranie kasy przez ZOL.
mam problem czy zol ma prawo ządać o demnie dopłaty mam emerytury 1900 zol ma umowę z N F Z żądają dopłatę komercyjna czy są jakies przepisy co na to zezwalaja ja żadam od nich na jakich przepisach sie to opiera i nie mam żadnej odpowiedzi przestałam dopłacac straszą że nmie wyrzucą gdzie moge zasiegnać informacji czy jestem refundowana przez NFZ dzwonołam do NFZ powiedziano mi ze mam zadać od zol na jakich przepisach sie opiera ta komercja czy wogóle jeszczew naszymkraju istnieje cos takiego jak komercja
w przypadku ZOL odpłatność dla klienta jest taka jak w dps-do 70% świadczenia co nie może przekroczyć kosztu pobytu, ich przepisy odwołują się do ustawy o pomocy społecznej, problem w tym że niektóre ZOLe nie mają umowy z NFZ i nie ma komu pokryć reszty, dlatego rządają kasy
w przypadku ZOL odpłatność dla klienta jest taka jak w dps-do 70% świadczenia co nie może przekroczyć kosztu pobytu, ich przepisy odwołują się do ustawy o pomocy społecznej, problem w tym że niektóre ZOLe nie mają umowy z NFZ i nie ma komu pokryć reszty, dlatego żądają kasy