Umieszczenie osoby ubezwłasnowolnionej w DPS/ ZOl - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 lip 2016, 15:17

Witam
nasza sprawa wygląda następująco: nasza mama przez wiele lat z nami nie zamieszkiwała, jest alkoholiczką, z zaburzeniami psychicznymi, w ubiegłym roku wnieśliśmy wniosek do sądu o ubezwłasnowolnienie jej ponieważ nachodziła nas w domu i robiła awantury. Sąd wydał decyzję o całkowitym ubezwłasnowolnieniu w grudniu 2015 roku. Sprawa o opiekuna prawnego jeszcze nie miała miejsca gdyż jak się dowiedziałam sędzia od tej sprawy jest na zwolnieniu i sprawa będzie miała miejsce dopiero w październiku bądź listopadzie br. Wystąpiłam dwa tygodnie temu do sądu z wnioskiem o przyspieszenie rozprawy - nie dostałam jeszcze odpowiedzi. Ona zamieszkiwała u sąsiadów swojego konkubenta, który rok temu zmarł - z tego co się dowiedziałam bardzo źle ją traktowali przy czym znowu dla nas ona była również okropna. Najgorsze jest to że dwa dni temu mama zgodziła się na wizytę w szpitalu - czego nigdy nie robiła i byłyśmy zmuszone żeby z nią tam jechać, przyjęliśmy ją pod dach jednakże nie mamy możliwości żeby się nią opiekować wszyscy pracują a siostra która przebywa w domu ma 5 dzieci i dodatkowo jest psychicznie wyniszczona przez sytuacje z nią związane (matka wygrażała się odkręcała kurki od gazu)nie jest wstanie się nią zająć. Nie mamy opiekuna prawnego i nie mamy możliwości opieki nad nią a ona sama nie jest w stanie się sobą zając bo aktualnie nie jest w pełni fizycznie sprawna ponadto ma zaburzenia psychicznie. Przebywając od dwóch dni u nas zaczyna bardzo źle wyrażać się o siostrze - swojej córce i odzywa się w nieodpowiedni sposób do dzieci. Czy my możemy coś w tym przypadku zrobić, umieścić ją gdzieś, przyspieszyć postępowanie sądu, boimy się o siebie ja szczerze mówiąc po dwóch dniach opieki nad nią przy czym jutro wracam do pracy mam dość. Jesteśmy psychicznie wyczerpani. Pomyśleliśmy żeby na ten czas złożyć się i umieścić ją w prywatnym DPS i oczekiwać rozpraw sądowych na umieszczenie jej w DPS publicznym. Czy ja mogłabym ewentualnie złożyć wniosek do sądu o natychmiastowe umieszczenie ją w DPS z tytułu powyższego. Wychowaliśmy się praktycznie sami patrząc jak piję oddawaliśmy ją na odwyki - walczyliśmy o nią a ona i tak nas zostawiła wolała mężczyznę, potem straszyła nachodziła a teraz spadła nam na głowę. Co mam robić, pomóżcie...
Marlena27

Napisano: 27 lip 2016, 10:19

Witam, może Pani złożyć wniosek w sądzie opiekuńczym o wyrażenie zgody na pilne umieszczenie w domu pomocy społecznej i opisać w nim okoliczności sprawy (tj. że zainteresowana nie jest w stanie o sobie decydować, nie ma ustanowionego opiekuna prawnego, który mógłby w jej imieniu złożyć wniosek i wymaga natychmiastowej całodobowej opieki gdyż obecna sytuacje zagraża jej i państwa zdrowiu). Pozdrawiam
K.Socjalna

Napisano: 27 lip 2016, 19:41

Bardzo dziękuję za odpowiedź!. Wykonałam telefon do sądu w poniedziałek i okazało się że termin rozprawy jest wyznaczony. Dziś jestem już po rozprawie i jestem opiekunem prawnym . Miałabym tylko takie pytanie czy istnieje jakiś wzór wniosku do sądu o umieszczenie mamy w zakładzie opieki leczniczej??? Dodatkowo od wczoraj mama znajduje się w zakładzie psychiatrycznym.
Pozdrawiam ciepło.
Marlena27

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x