umieszczenie w dps... - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 18 sty 2017, 16:29

córka przyniosła do ops wniosek swojego ojca o umieszczenie w dps, rzekomo podpisany przez niego. w miejscu zamieszkania podczas próby przeprowadzenia wywiadu środowiskowego okazuje się, że mężczyzna jest bez kontaktu, nie ma możliwości żeby podpisał zgodę na umieszczenie w dps i sam wywiad. rodzina złożyła wniosek o ubezwlasnowolnienie, ale wiadomo, że to potrwa. co zrobić w takiej sytuacji? decyzja odmowna? pozostawić wniosek bez rozpatrzenia ze względu na brak wymaganych dokumentów?
GOP S

Napisano: 18 sty 2017, 17:07

Zgodnie z ustawą o ps lub ust. o ochronie zdrowia psychicznego wystapcie do sądu o wydanie postanowieniao skierowanie/ umieszczenie w DPS bez zgody uczestnika.
mirqa

Napisano: 19 sty 2017, 9:04

tylko my jako ops nie chcemy go umieszczać w dps, jest rodzina, mogą się opiekować. chodzi mi o to jak postąpić z tym wnioskiem? decyzja czy jakoś inaczej?
GOP S

Napisano: 19 sty 2017, 11:05

No właśnie jest rodzina jak chcą umiescić ojca w DPS to niech za niego płacą,
ja bym na tą chwilę zostawiła wniosek bez rozpatrzenia.
nie ma nic gorszego jak rodzina zwala wszystko na ops łacznie z opłatą mamy ten sam problem.
Iga2

Napisano: 19 sty 2017, 11:41

Mam poczucie, że jesteście ponad ustawą a ustawa jasno określa, kto może zostać skierowany do dps - nie doczytałam tam, że rodzina w takiej sytuacji musi porzucić pracę, zacząć być klientem ops aby móc zapewnić w domu całodobową opiekę ojcu. Znam przypadek kiedy ops dostał po "uszach" za takie traktowanie spraw.
mirqa

Napisano: 19 sty 2017, 11:45

Ponadto w pierwszym poście nie zostało napisane, że rodzina nie chce dopłacać, na to też są przepisy regulujące. Przecież rodzina chce zapewnić ojcu należytą opiekę jakiej pewnie wymaga w obecnym stanie zdrowia.
mirqa

Napisano: 19 sty 2017, 11:45

Nie za bardzo widzę powodu do pozostawienia bez rozpatrzenia. Jeśli faktycznie pan złożył wniosek, a obecnie nie można przeprowadzić wywiadu, to należy do sądu napisać... (czy o stwierdzenie zasadności umieszczenia, czy o tymczasowego kuratora,czy coś innego to już decyzja OPS). Jeśli podpis jest podrobiony, to jak dla mnie na to jest kodeks karny.
Barbara75

Napisano: 19 sty 2017, 12:03

mirga
ustawę to my doskonale znamy ale skoro są dzieci / te pracujące/to mogą dopłacać do ojca a te nie pracujące to mogą zaopiekować się tatusiem.
A nie wszystko zwalać na ops,rodziny uważaja,ze utrzymanie porzaąku u rodzica tez należy do kompetencji ops
Iga2

Napisano: 19 sty 2017, 12:05

jeszcze jedno tatuś nieprzytomny wniosek podpisał
Iga2

Napisano: 19 sty 2017, 12:16

Ale tu nie ma informacji, że rodzina nie chce płacić. Decyzję kierującą wystawia OPS, więc zgłoszono sprawę do OPSu. A może pan powinien być w ZOLu,a nie w DPS?
Jeśli faktycznie jest zasadność skierowania do DPS, to odpłatność za niego jest sprawą drugorzędną! Może rodzina będzie chciała opłacić całość na podstawie umowy. Skąd wiadomo, że nie? A jeśli faktycznie nie będą chcieli płacić, to przecież OPS wystawia członkom rodziny decyzję o odpłatności i to wszystko.
Barbara75

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x