córka przyniosła do ops wniosek swojego ojca o umieszczenie w dps, rzekomo podpisany przez niego. w miejscu zamieszkania podczas próby przeprowadzenia wywiadu środowiskowego okazuje się, że mężczyzna jest bez kontaktu, nie ma możliwości żeby podpisał zgodę na umieszczenie w dps i sam wywiad. rodzina złożyła wniosek o ubezwlasnowolnienie, ale wiadomo, że to potrwa. co zrobić w takiej sytuacji? decyzja odmowna? pozostawić wniosek bez rozpatrzenia ze względu na brak wymaganych dokumentów?
Zgodnie z ustawą o ps lub ust. o ochronie zdrowia psychicznego wystapcie do sądu o wydanie postanowieniao skierowanie/ umieszczenie w DPS bez zgody uczestnika.
tylko my jako ops nie chcemy go umieszczać w dps, jest rodzina, mogą się opiekować. chodzi mi o to jak postąpić z tym wnioskiem? decyzja czy jakoś inaczej?
No właśnie jest rodzina jak chcą umiescić ojca w DPS to niech za niego płacą,
ja bym na tą chwilę zostawiła wniosek bez rozpatrzenia.
nie ma nic gorszego jak rodzina zwala wszystko na ops łacznie z opłatą mamy ten sam problem.
Mam poczucie, że jesteście ponad ustawą a ustawa jasno określa, kto może zostać skierowany do dps - nie doczytałam tam, że rodzina w takiej sytuacji musi porzucić pracę, zacząć być klientem ops aby móc zapewnić w domu całodobową opiekę ojcu. Znam przypadek kiedy ops dostał po "uszach" za takie traktowanie spraw.
Ponadto w pierwszym poście nie zostało napisane, że rodzina nie chce dopłacać, na to też są przepisy regulujące. Przecież rodzina chce zapewnić ojcu należytą opiekę jakiej pewnie wymaga w obecnym stanie zdrowia.
Nie za bardzo widzę powodu do pozostawienia bez rozpatrzenia. Jeśli faktycznie pan złożył wniosek, a obecnie nie można przeprowadzić wywiadu, to należy do sądu napisać... (czy o stwierdzenie zasadności umieszczenia, czy o tymczasowego kuratora,czy coś innego to już decyzja OPS). Jeśli podpis jest podrobiony, to jak dla mnie na to jest kodeks karny.
mirga
ustawę to my doskonale znamy ale skoro są dzieci / te pracujące/to mogą dopłacać do ojca a te nie pracujące to mogą zaopiekować się tatusiem.
A nie wszystko zwalać na ops,rodziny uważaja,ze utrzymanie porzaąku u rodzica tez należy do kompetencji ops
Ale tu nie ma informacji, że rodzina nie chce płacić. Decyzję kierującą wystawia OPS, więc zgłoszono sprawę do OPSu. A może pan powinien być w ZOLu,a nie w DPS?
Jeśli faktycznie jest zasadność skierowania do DPS, to odpłatność za niego jest sprawą drugorzędną! Może rodzina będzie chciała opłacić całość na podstawie umowy. Skąd wiadomo, że nie? A jeśli faktycznie nie będą chcieli płacić, to przecież OPS wystawia członkom rodziny decyzję o odpłatności i to wszystko.