umieszczenie w placówce - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 wrz 2011, 16:41

Witam. Dostaliśmy postanowienie o umieszczeniu w placówce opiekuńczo wychowawczej w trybie natychmiastowym chłopca, który przebywa w rodzinie zastępczej 400 km od naszego pcpr-u. Kto powinien dokonać \"odbioru\" i przewieźć dziecko do placówki? Sąd zlecił to nam do wykonania!!!
~aaa

Napisano: 19 wrz 2011, 20:58

Teoretycznie rodzina zastępcza (jeśli przyłożyć do tego rozporządzenie o placówkach, ale skoro sąd wskazał was jako wykonawców postanowienia, to myślę że wy decydujecie co dalej (jako instytucja). Tak konkretniej, to za waszą zgodą powinien go w trybie zabezpieczenia umieścić tamtejszy pcpr czy ops (tam gdzie jest rodzina zastępcza) u siebie gdzieś na miejscu w placówce interwencyjnej - wy płacicie już za ten pobyt, wy ustalacie do kiedy tam będzie, no a przede wszystkim szukacie mu docelowej placówki. Kwestia transportu z miejsca na miejsce jest sprawą drugorzędną.
~Grzegorz

Napisano: 20 wrz 2011, 9:48

Ale tamten pcpr umywa ręce!
~aaa

Napisano: 20 wrz 2011, 23:29

~aaa
Dziwię się że umywa ręce, przecież to dla nich też ważne bo płacą kasę rodzinie zastępczej, która została rozwiązana. Możecie przesłać do tego pcpru to postanowienie o rozwiązaniu rz i umieszczeniu w placówce, postanowieniem o przekazaniu dokumentów (jak im się nie będzie podobać będą mogli złożyć zażalenie do SKO), na chwilę obecną dziecko nie przebywa na waszym terenie i na odległość nie macie możliwości zapewnienia mu opieki. Nie wiem jak jest u Was ale u nas w takim wypadku sąd powiadamia również pcpr gdzie przebywa dzieciak a do tego często po zakończeniu sprawy przekazuje do sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania rodziny zastępczej. Moim zdaniem cokolwiek nie zrobicie, z tego co napisałem wyżej, to i tak musicie mu szukać miejsca w domu dziecka (jeśli dziecko pochodzi z Waszego terenu).
~Grzegorz

Napisano: 21 wrz 2011, 21:29

dziecko przywozi instytucja, w której się ono znajduje! patrz: rozporządzenie o placówkach.
~Nowa

Napisano: 21 wrz 2011, 22:54

~Nowa, zgadza się wszystko, tylko rodzina zastępcza to nie instytucja i ...
~Grzegorz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x