usamodzielnienie - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 15 wrz 2011, 10:50

Witajcie. Mam pytanie w kwestii dot. usamodzielnienia wychowanki z rodziny zastępczej.

Dziewczyna przebywała w rodzinie zastępczej, kontynuowała krótki naukę, nastepnie przerwała i nie zgłaszała się do PCPR przez ponad 5 lat.
Po 5 latach zgłosiła się z wnioskiem o pomoc na kontynuowanie nauki (na krótko przed 25 r.ż.), rozpoczeła edukację itd.
Dość długo trwało postępowanie administracyjne (ok. 3 miesięcy), uzupełnianie dokumentacji itd.
Teraz, kiedy możemy wystawić decyzję, dziewczyna ma już 25 lat i nie bardzo wiemy, czy wystawić jej odmowę z uwagi na ukończenie 25 lat czy przyznac za ten okres od chwili złozenia wniosku do czasu uzyskania 25 rż.
Poradźcie, co robić?
~JA

Napisano: 15 wrz 2011, 22:35

Jeśli ma przerwę w nauce dłuższą niż rok to jej pomoc na kontynuację nie przysługuje. Trzeba wydać decyzję odmowną.
~Grzegorz

Napisano: 16 wrz 2011, 11:55

Grzegorz a gdzie jest taki przepis że jeżeli dłużej niż rok to nie nalezy się jej pomoc? Rozporządzenie tego nie przewiduje. Ja sie z nim nie spotkałam. Proszę o odpowiedź
~xAgax

Napisano: 16 wrz 2011, 12:08

\"Zawieszenie pomocy może nastąpić na okres nie dłuższy niż jeden rok\" - paragraf 10 ust. 2 rozporządzenia w sprawie KN - pewnie o to chodzi Koledze.
~*

Napisano: 16 wrz 2011, 12:42

Grzegorz a gdzie jest taki przepis że jeżeli dłużej niż rok to nie nalezy się jej pomoc? Rozporządzenie tego nie przewiduje. Ja sie z nim nie spotkałam. Proszę o odpowiedź
~xAgax

Napisano: 17 wrz 2011, 0:11

~* podała Ci podstawę prawną. Usamodzielnienie i pomoc na kontynuację nauki przysługuje pod warunkiem, że wychowanek realizuje program usamodzielnienia. Przepis mówi, ze może zrobić przerwę w nauce na okres do 12 miesięcy (zawieszenie świadczenia) i to tylko w szczególnych okolicznościach, określonych przepisami, po tym czasie następuje odmowa przyznania pomocy na usamodzielnienie i kontynuację nauki. Co ważne przerwa w nauce powinna być ujęta w programie usamodzielnienia i zatwierdzona przez opiekuna (poczytaj końcowe paragrafy rozporządzenia).
~Grzegorz

Napisano: 20 wrz 2011, 15:14

Mówisz, że podasz podstawę a nie podałeś ;-)

Moim zdaniem to jest nadinterpretacja przepisu o ZAWIESZENIU pomocy. Czyli wtedy gdy wydałeś już decyzję o przyznaniu pomocy na kontynuację - zawieszasz ją zgodnie z art. 89 ust. 10, a o okresie zawieszenia mówi paragraf 10 rozporządzenia. My przyznajemy pomoc nawet po dłuższej przerwie w nauce. Przecież po to jest możliwość zmiany w IPU. Wychowanek do 25r życia ma prawo zmienić swoje plany jakie miał mając 18 lat.

Jakoś bardzo rygorystycznie podchodzicie do wychowanków. A co SKO na to?
~iwa

Napisano: 20 wrz 2011, 16:53

Zgadzam sie z iwą wychowanek ma prawo zmienić IPU. Jeśli kontynuuje naukę i spełnia pozostałe warunki uważam, że pomoc przysługuje.
~r....

Napisano: 20 wrz 2011, 23:16

~iwa, może i nadinterpretujemy ale na pewno nie należy się pomoc jak ktoś miał 5 lat przerwy w nauce. Do tego modyfikację programu sporządza się przed faktem a nie po fakcie. Przecież zobowiązanie wychowanka do realizacji programu jest podstawą przyznania pomocy. Życzę powodzenia przy kontroli..... Jak masz wątpliwości zadzwoń do ministerstwa.
Nie podchodzimy rygorystycznie tylko przestrzegamy przepisów prawa (co prawda durnego, ale prawa), wg. tego co napisałaś to mogę wcale nie realizować IPU tylko leżeć na trawie na dowolnie wybranym boku przez 5 - 6 lat, później przyjdę do Was i dostanę wszelką należną pomoc.....
~Grzegorz

Napisano: 21 wrz 2011, 10:03

Chciałam ci Grzegorzu powiedzieć, że właśnie jestem po wojewódzkiej kontroli i wyszła super.

Mam jedna podstawową zasadę ( a pracuję w pomocy od 30 lat) wszelkie niejasności w przepisach zawsze rozstrzygamy na korzyść strony, a do każdego przypadku podchodzę indywidualnie.

A gdybyś miał wychowankę która przez kilka lat wychowywała dzieci - będąc z tobą w kontakcie i po odchowaniu dzieci chciała by jednak skończyć szkołę, którą przerwała z powodu wcześniejszej ciąży to odmówił byś jej pomocy?? A to, że przed spisaniem wywiadu na kontynuację trzeba najpierw zrobić aktualizację IPU jest oczywista oczywistością
~iwa

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x