Zwracam się z zapytaniem dot. umieszczenia osoby w schronisku dla bezdomnych czy nadal wydajecie skierowania i decyzje o odpłatności czy po nowemu kontrakt i jak z odpłatnością. Proszę przybliżcie mi bo nie wiem od czego zacząć.
????? To, po co pracownik socjalny w schronisku. Każda osoba zatrudniona na stanowisku pracownika socjalnego (nawet i również w placówce leczniczej), posiada uprawnienia do przeprowadzania rodzinnych wywiadów środowiskowych. Jeśli osoba z gminy A znajdzie się w schronisku na terenie gminy B, to przecież pracownik socjalny z jej gminy (tj. A) nie będzie z nią prowadził kontraktu na odległość. Poza tym to schronisku ma aktywizować bezdomnego poprzez swoją ofertę w procesie kontraktowania. Po prostu schronisko to nie przechowalnia, a tylko czasowe przebywanie w trudnej sytuacji, która powinna mieć charakter przejściowy.
My mamy taką właśnie sytuację. Bezdomny przebywa w schronisku 100 km. dalej i jest to już inne województwo. Wszystkie wywiady robi miejscowy dla schroniska OPS Więc jak z tym kontraktem ? Na oczy bezdomnego nie widzimy.
Otóż właśnie. Zadajcie te pytania ludziom, którzy na koniec poprzedniej kadencji sejmu ten totalny, żałosny, !@#$%^& BUBEL przepchnęli, kompletnie ignorując głosy środowisk zajmujących się pomocą osobom bezdomnym. Po tym zresztą, jak wcześniej rząd wywalił setki tysięcy na projekt "Standardy w pomocy", w efekcie którego powstały bardzo dobre rozwiązania, praktycznie gotowe do wdrożenia, łącznie z gotowymi projektami aktów prawnych. Nie pamiętam, jak to b. minister Sienkiewicz dokładnie powiedział na słynnych taśmach - to o kamieni kupie itd. - ale od samego początku bardzo wnikliwie śledziłem proces legislacyjny tej zmiany ustawy i jeżeli zawsze tak wygląda stanowienie prawa w tym kraju, to zdecydowanie zbyt delikatnie się wyraził.