Sołtys wsi zwrócił się do nas z podaniem o przyznanie zasiłku stałego - kwalifikuje się. Jak obliczyć wysokosć zasiłku skoro otrzymuje kwartalnie prowizję sołtysa oraz dietę za udział w sesjach rady gminy?
Nie wiem dlaczego moja poprzedniczka diety nie liczyłaby. Zgodnie z art.8 ust. 3 - dochodem wszystko bez względu na tytuł i źródło, a art. 8 ust.4 jednoznacznie wskazuje czego do dochodu nie wliczamy. W katalogu tym ani słowa o diecie sołtysa nie ma- więc liczymy.
Trudna sprawa, bo będzie trzeba liczyć dochody co miesiąc i aktualizować wywiad. Innego wyjścia nie widzę.
Nie liczyłabym diety, bo to nie jest dochód opodatkowany.
A twoim percia zdaniem w katalogu sołtys powinien być ujęty tak samo jak radny gminy bzdury percia pleciesz.
-Iga2
rozumiem, że zasiłków rodzinnych, dodatku mieszkaniowego też nie wliczasz? bo przecież nie jest opodatkowany...
według mojej oceny wliczać! podzielić dochód na 3 m-ce. Za 1 miesiąc wliczyć jako dochód osoby + diety za ostatni miesiąc;
zobowiązać sołtysa do poinformowania OPs o każdej zmianie syt. dochodowej, zmianie dochodu o kwotę 63,40 zł