Umorzenie długu w jakich sytuacjach? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 sie 2022, 14:41

Mam pytanie odnośni umorzenia długu:
Dłużnik, od lat przebywa za granicą.
Wierzycielka dawno dawno temu pobierała u nas fundusz alimentacyjny.
Dłużnik nigdy nic nie wpłacał. Niedawno wnioskował o umorzenie długu w związku z pogarszającym się stanem zdrowia-dostał odmowe.
Teraz przyjechał do nas osobiście, mówiąc, że jest w stanie wpłacać po parę złotych i co ma dokładnie zrobić żebym mu ten dług umorzyła, bo on jest w bardzo ciężkiej sytuacji zdrowotnej itd.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2022, 14:53 przez Kowalik15, łącznie zmieniany 1 raz.
Kowalik15
Referent
Od: 01 sty 2022, 15:27
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON

Napisano: 22 sie 2022, 14:52

Chodzi mi dokładnie o Art. 30. ust 2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.

Co mam rozumieć przez sytuację rodzinną i dochodową. Wydaje mi się, że w moim przykładzie nie ma jakiś specjalnych przesłanek do umorzenia..
Kowalik15
Referent
Od: 01 sty 2022, 15:27
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON

Napisano: 29 sie 2022, 11:10

Pierwsza sprawa to wywiad środowiskowy.
Potem musi udokumentować swoją złą sytuację, czyli zaświadczenie lekarskie, ew. orzeczenie, rachunki, dochody itd. Muszą być istotne argumenty żeby umorzyć.
Agaszka
Stażysta
Od: 14 sty 2021, 14:22
Zajmuję się: FA/KDR/UO/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x