Tak tez myślałam na początku, ale co z definicją bezskutecznej egzekucji?
Fa należy się osobie uprawnionej itd... Osoba uprawnioną jest osoba uprawniona do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd , jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna , natomiast bezskuteczność egzekucji to z brak pełnej należności z ostatnich 2 miesięcy z tyt. zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych. Jak przez to przejść?
A jak sądzisz czy należałoby drążyć temat i zapytać komornika czy dłużnik uregulował zaległości z tyt. zasądzonych alimentów?
Logicznym wydawać by się mogło , że skoro zrezygnował \" na bieżąco\" z egzekucji to nie jest ona prowadzona, czyli nie można określić czy jest ona bezskuteczna czy skuteczna i nie ma uprawnień do Fa. Tylko dlaczego w tej definicji jest uzależnienie od zaległości też ?
miałam podobną sytuację, wierzycielka zgłosiła się do ops,żeby jej wstrzymać wypłatę świadczeń z Fa od grudnia bo dogadała się z ojcem dziecka ze będzie jej płacił bierzace alimenty do rąk własnych. Więc wstrzymałam wypłatę ale ona wstąpiła z wnioskiem do Komornika o umorzenie egzekucji w całości w zakresie alimentów na rzecz córki. Ja dostałam od komornika
1. postanowienie o umorzeniu egzekucji alimentów,
2. ale nadal prowadzić egzekucję zaległości z tytułu pobranego świadczenia z fa i wypłaconej zaliczki alimentacyjnej.