umorzenie fa i za - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 lip 2015, 11:10

Witam,
Dłużnik zwrócił sie w jednym podaniu o umorzenie zaliczki alimentacyjnej i funduszu alimentacyjnego. Czy powinnam wydać dwie decyzje - oddzielnie w sprawie zaliczki i oddzielnie w sprawie funduszu , czy wydac jedna decyję ????

jak to robicie u siebie w takich przypadkach ?
akloiw

Napisano: 16 lip 2015, 11:17

A ile postępowań wszczęto tym podaniem? Ja tam nie mnożyłabym postępowań i wydała jedną decyzję.
bleblak

Napisano: 16 lip 2015, 11:19

żądań może wnieść kilka w jednym podaniu, zaliczka i fa to dwa różne postepowania, zależy też czy jesteś jednoczęście w obu postepowaniach OWD
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 11:28

zarówno przy zaliczce i funduszu alimentacyjnym jestem jednocześnie OWD i OWW
kiedys w podobnym przypadku wydałam 2 decyzje , ale teraz mam watpliwosci czy słusznie. w bieżacej sprawie dłuznik biega do prawnika i boje sie że sie moze dalej odwoływać. chce sie upewnić ze dobrze robie, pomożcie prosze
Gość

Napisano: 16 lip 2015, 11:47

Jeśli zrobisz w dwóch decyzjach to wydaje mi się że głowi Ci za to nie urwą.

Ja zakończyłabym postępowanie jedną decyzją, nawet jeśli umorzenie FA i ZA oparte jest na dwóch różnych zapisach prawnych to w osnowie decyzji możesz dać pkt 1 decyzji np.: odmawiamy morzenia FA za okres XX, a w pkt 2 decyzji np.: odmawiam umorzenia ZA za okres XX. Uzasadnienie również dostosowujesz do treści osnowy decyzji. Uważaj z tym umorzeniem zaliczki, zapadają w tej sprawie kuriozalne wyroki wskazujące że art. 30 ust. 2 jak najbardziej pasuje do umorzenia ZA. Zbierz dokumenty od komornika na temat egzekucji alimentów z których wynikać będzie czy strona spełnia przesłanki określone w art. 30 ust. 1. Ja na Twoim miejscu w związku z wyrokami sądowymi przeanalizowałabym również pod kontem umorzenia ZA jego sytuacje dochodową i rodzinną.
bleblak

Napisano: 16 lip 2015, 12:44

dzięki za odpowiedzi, mysle że zrobie tak jak mi radzi bleblak :)
akloiw

Napisano: 16 lip 2015, 12:58

u nas kto inny zajmuje się zaliczka, a kto inny funduszem. Nie przejęłam zaliczki razem z funduszem i zawsze wydajemy niezależne od siebie decyzje, odrębnie są rozpatrywane sprawy, inna podstawa, cóż - nigdy nie było zarzutów ze strony UW
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 13:02

wika2 u Ciebie faktycznie trudno byłoby rozstrzygnąć jedną decyzją :D
bleblak

Napisano: 16 lip 2015, 13:04

joł!
wika2

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x