umorzenie należności dłużnika- jest jakiś wyrok w tej sprawie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 mar 2014, 12:32

Witam Was serdecznie w ten piękny dzień :)

Mam prośbę. Czy spotkaliście się z jakimkolwiek wyrokiem WSA dotyczącym odmowy umorzenia należności dłużnikowi alimentacyjnemu?
Już któryś raz mi gagatek składa taki wniosek i będę odmawiał.
Zdrowy chłop, ale w tej chwili nie pracuje i od chce umorzenia. Tak sobie myślę, że może coś więcej da się napisać niż tylko podstawę z ustawy i własne przemyślenia w temacie.

Czy któryś WSA orzekał w podobnej sprawie?
~Piotrek

Napisano: 10 mar 2014, 12:47

też się właśnie z jednym bujam ta sama sprawa, może to ci pomoże II SA/Ol 635/13
~bll

Napisano: 10 mar 2014, 16:43

Wyrok NSA z dnia 24 stycznia 2008 roku o sygn I OSK 544/07 oraz sygn. II SA/Bd 786/06 ;
Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 6 maja 2009r. sygn. II SA/Bd 230/09 , wyrok WSA w Olsztynie z dnia 23 marca 2010r. o sygn. II SA/OI 1040/09, wyrok WSA w Szczecinie z dnia 15 wrzesnia 2010r. o sygn II SA/Sz 411/10
~ pemek

Napisano: 10 mar 2014, 17:10

\"Należy mieć jednak na uwadze, iż umarzanie zaległych należności każdemu dłużnikowi z powodu bezrobocia prowadziłoby do przerzucania obowiązku utrzymania dzieci dłużników alimentacyjnych przez wszystkich podatników, co byłoby sprzeczne z interesem społecznym.\"

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6F5356CF4D

\"Jakkolwiek skarżący złożył do akt oświadczenie, że nie posiada żadnego majątku, to sytuacji dochodowej nie można sprowadzać do faktu aktualnego (czasowego) nie uzyskiwania wynagrodzenia przez osobę dłużnika alimentacyjnego.\"

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BB2FC3D9EC

\"W rozpoznawanej sprawie organ odwoławczy na podstawie zaktualizowanego wywiadu środowiskowego prawidłowo ocenił, że w przypadku J. K. w zasadzie jedyną przeszkodą w spłacie zadłużenia jest brak zatrudnienia. Sytuacja, w jakiej obecnie znajduje się dłużnik alimentacyjny, nie nosi bowiem cech trwałości i jest możliwa do przezwyciężenia.\"

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/7A53F241FC
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2014, 20:27

Dzięki Wam serdeczne i Tobie Piotrku, fantastycznie utrafiliście w mój obecny \"obiekt zainteresowań tematycznych :)
~florentyna

Napisano: 12 cze 2014, 7:49

Pozwolę sobie odświeżyć temat mam podobny przypadek z tym że chłopina faktycznie schorowany orzeczenie ma zasiłek stały pobiera WSA uchyliło decyzje odm umorzenia lecz w wyroku zawarte jest aby dogłębniej zbadać sytuacje obecna dłużnika.
powiedzcie mi po wyroku sadu który już się uprawomocnił teraz znów wszczęcie robię i wydaje decyzje czy już mogę mu decyzje napisać ??
i czy nawiązywać w tej decyzji do wyroku ???
xavier

Napisano: 12 cze 2014, 8:30

co do zasady ja nie umarzam należności - rozkładam na raty, odraczam termin spłaty. Biorę pod uwagę art. 30 naszej ustawy - odmawiając umorzenia należności posiłkuję się wyrokami sądowymi. Jak na razie żaden dłużnik nie odwołał się od takiej decyzji odmownej.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 8:38

Dzieki Ewela a jeszcze takie pytanko mam co z terminem takiej decyzji po wyroku sad po jakim czasie mogę zrobić wszczęcie w sprawie wydania decyzji??
Xavier

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x