Umorzenie postępowania egzekucyjnego u komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lip 2014, 8:54

Proszę podpowiedzcie. Czy w sytuacji gdy przedstawiciel ustawowy osoby uprawnionej do alimentów złoży wniosek do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego w całości, to przysługują świadczenia z FA?
Mam taką sytuację, e komornik przesłał mi postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego w całości wobec dłużnika na wniosek wierzycielki. Postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego wydane dn. 15. 06. 2014r. Po wcześniejszym wszczęciu postępowania, uchyliłam prawo do świadczeń z FA od lipca. Teraz wierzycielka złożyła odwołanie do SKO uzasadniając, że bezprawnie uchyliłam prawo do świadczeń z fa, bo nie zaistniały żadne z wymienionych okoliczności w art. 24 ust., a tylko na ich podstawie można zmienić decyzję przyznającą. Byłam pewna, że świadczenia się nie należą, bo przecież postępowania egzekucyjne zostało umorzone czyli go nie ma a świadczenia przysługują osobie uprawnionej w przypadku bezskuteczności egzekucji. Radca prawny piszący odwołanie w imieniu wierzycielki uważa jednak inaczej. A Wy co sądzicie?
Pat

Napisano: 07 lip 2014, 11:38

Bardzo proszę, niech ktoś się wypowie?
Pat

Napisano: 07 lip 2014, 13:33

Oczywiście, że dobrze zrobiłaś.
visa

Napisano: 08 lip 2014, 8:32

Ja też uważam że zrobiłaś dobrze, nie ma już mowy o bezskuteczności egzekucji. Ja nawet kiedyś dzwoniłam do Ministerstwa i potwierdzono żeby uchylić .
aple

Napisano: 08 lip 2014, 9:32

zrobiłaś prawidłowo, odwołanie wyślij do sko niech rozstrzygnie.
paragraf

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x